Vad är byggnadsvård?

Byggnadsvård är den slags renovering av äldre hus som hplkler sig till den stil som huset byggdes i. De som är specialister på byggnadsvård, håller sig inte bra till stilen, utan både till stil och sätt, material och de slags färger som man använde den tiden som huset en gång byggdes i. Har du till exempel ett hus som var byggt under 1930-talet, var det förmodligen ett hus som rappades, kanske i vitt, med grön källare, eller grön husgrund och röda fönsterlister. Den stilen hyllade de itlaienska färgerna som man då vurmade för och tyckte var snyggt och modernt kring 1930-40-talet i Sverige. Taket hade givetvis tegelpannor i rött.

Hus från 1800-talet påminde om bondekulturen

Om du har ett äldre hus från 1800-talet har du förmodligen träpaneler på fasaden, med faluröd färg och vita knutar. Fönster hade spröjs, och hade fönster som i ett kors, eller ett stort fönster, så kallat franskt fönster med små, små rutor. Vid ingången, fanns ofta en liten snickarveranda byggd med staket och möjligtvis snickarglädje kring staketen. Ofta fanns det minst två utgångar; en entrédörr och en köksingång. Invid köket fanns oftast ett litet "pigrum" där hushållets piga bodde, invid köket.

Om du bor i ett äldre hus och vill renovera det, och vill följa den byggnadsvård som villan byggdes under, kan vi rekommendera att läsa på så mycket som möjligt om den byggnadskonst som man då var populär. Du vet väl om att du kan få så gott som vilken form på fönster, oavsett vilken tid som villan byggdes – men i moderna material. Du kan alltså få fönster som passar in i ett hus från 1800-talet men i aluminium som är så gott som underhållsfria, eller som nästan tvättar sig självt.

En del byggndsvårdarna bygger i samma slags material

Det finns de som hellre vill använda sig av samma slags material som man använde under den tid som villan byggdes, och kanske hellre målar med linoljefärg, som man blandar själv med pigment och linolja. Eller som isolerar hus med fårullsfiber, tidningspapper, hampafiber, kutterspån, linfiber eller träull. Den som tillverkar fönster i liknande material som under 1800-talet, får vara beredda att renovera inom en tidsperiod på 10-15 år. Men gillar man byggandsvård, lär man även gilla att renovera gaml fönster. Den som inte gör det kanske nöjer sig med ett fönsterbyte på sin villa under sin livstid. Här kan du läsa mer om fönsterbyte.

1 Feb 2019

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!