Så är det att jobba som glasmästare

Om man har glasmästare som sitt yrke, får man ett mycket variationsrikt arbete. Den ena dagen är inte den andra lik. Som glasmästare lär man sig helt enkelt att hantera glas, och det kan innebära allt från att blåsa glas till att montera glas i fönster.

De flesta glasmästarna går någon gymnasial utbildning som hantverkare och efter det går man något år som lärling. Det är oftast Glasmästeribranschens Lärlingsnämnd som gör en bedömning om hur lång lärlingstid de olika lärlingarna behöver gå som lärling, beroende på varje lärlings tidigare kunskaper och erfarenheter. De flesta har gått någon utbildning inom glasteknik, men även andra hantverkare är välkomna att börja arbeta som lärling inom glasmästeri.

Även andra hantverkare kan bli glasmästare

På så sätt kan det komma sig att man får gå som lärlingar under en längre period för att den praktiska vägen lära sig yrket. När man sedan har avlagt sin lärlingsperiod får man sedan ett gesällbrev som styrker att man kan arbeta med glasteknik och kan arbeta som glasmästare.

När man sedan arbetar som glasmästare kan man få arbeta med många olika saker. Ena dagen kanske man får montera nya glas i fönster, andra dagen reparera ett stenskott på en bil. En annan dag får man göra inglasningar på en balkong eller montera fönster på en ny villa. Någon dag får man arbeta med att restaurera gamla fönster. Sådant kan man bli riktigt lyrisk av; att få arbeta med byggnadsvård och se till att bevara ett gammalt hantverk. Att renovera gamla fönster är inte det lättaste och att så långt det är möjligt se till att de får en längre livstid är ett stort nöje. Inget är för svårt för den som kan och har kompetensen.

Framtiden för glasmästare

Att arbeta som det i framtiden lär inte vara något hinder. Enligt Arbetsförmedlingen lär arbetsmarknaden öka för alla som är villiga att arbeta som glasmästare i framtiden. Allt fler satsar på sina fönster och vi använder allt mer av glas i våra hus. Som glasmästare lär man få en inte alltför dålig lön. Enligt lönestatistik.se lär en glasmästare få allt mellan 19.000 kronor och 31.000 kronor i månadslön beroende på var i landet man arbetar. Högst lön får den som bor i Jämtland och lägst, den som råkar bo på Gotland. Här är det fråga om efterfrågan och tillgång eftersom lönerna förhandlas lokalt. Vill du veta mer om hur det är att arbeta som glasmästare, till exempel i Stockholm, kan du läsa mer på: http://www.glasmästarestockholm.nu.

19 Apr 2018

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!