Håltagning är en oumbärlig del av både nybyggnationer och renoveringsprojekt. Det innebär att man skapar öppningar i befintliga byggnadsstrukturer för olika ändamål. Men vilka är det som utför håltagning och vad krävs för att bli en expert inom området?
Håltagning blir ofta nödvändigt när man behöver öppna upp material som är svårare att hantera än trä. Exempel på sådana material inkluderar betong, flytspackel, tegel och olika typer av sten. Anledningarna till att man anlitar håltagningstjänster kan vara att dra kablar för el, installera ventilationsrör eller V/A-system, montera fönster eller dörrar, eller genomföra andra liknande projekt där man behöver öppna upp nya hål eller göra befintliga hål större.
Personer som arbetar inom håltagning i Västerås kommer oftast från betongindustrin eller har en grundläggande träarbetarbakgrund. Det finns dock också de som hamnar inom området genom kontakter eller genom att ha hört om yrket och tyckt att det låter intressant. Utbildningen för håltagning inkluderas i byggprogrammet och erbjuds på gymnasienivå eller inom yrkeshögskolan. Det är en fristående utbildning och inte ett specialiserat program inom något annat område. Anledningen till detta är att håltagning kräver användning av stora, avancerade och potentiellt farliga maskiner. Därför måste de som arbetar inom området vara fullt kompetenta och välutbildade för att utföra arbetet säkert. Säkerhetsutbildning och första hjälpen-kurser inkluderas därför också i utbildningen.
Som håltagare är ingen dag den andra lik. En dag kan man vara sysselsatt med att skapa hål för rördragning, medan man nästa dag kan arbeta med att göra öppningar för fönsterinstallationer. Det kan också hända att man får tillgång till platser och byggnader som man normalt inte har tillträde till. Ibland kan man till och med behöva fylla i sekretessavtal och lämna ifrån sig sin mobiltelefon vid ingången till arbetsplatsen. I dessa situationer är det avgörande att behålla sin professionalism och vara noggrann i sitt yrkesutövande samt följa alla nödvändiga säkerhetsföreskrifter för uppdraget.