Fördelar med att bygga hus

Drömhuset – det kan vara en perfekt skapad villa, anpassad efter just de önskemål och behov man har och vad man uppskattar. Låt husdrömmarna bli verklighet på den tomt du själv har valt.

Plötsligt kommer man till insikten att ett eget hus vore bästa bostaden. Givetvis kastar man sig över diverse bostadssajter och scrollar igenom utbudet av bostäder där man kan tänka sig att bo. Men hur mycket man än scrollar, hittar man inte alltid rätt. Är huset rätt, är läget eller tomten fel. Är tomten eller läget rätt, så är inte huset rätt. Det är en djungel, och ibland känns det som om man aldrig kommer hitta rätt drömbostad. Någonstans där börjar också tankarna spira – om de inte gjort det innan – att bygga ett eget hus! Tänk att få vara med och skapa precis hur huset ska se ut i alla vinklar och vrår!

Innan man startar byggnationen

Det första man behöver göra är att hitta drömtomten. Oavsett om man vill bygga hus i Helsingborg eller Örnsköldsvik, gäller det att känna in tomtläget. Hur ser markområdet ut runt omkring, blir det mer byggnation och fler grannar i framtiden? Undersök också om den aktuella kommunen har planer för området, innan du bestämmer dig. När tomten är köpt bestämmer man vilken arkitekt och hustillverkare man vill anlita. Sedan är det dags att kontakta kommunen för att söka bygglov. Det kan ta upp till tio veckor att få det godkänt, men när det vunnit laga kraft startar projekteringen för byggnationen. Håll koll på ekonomin och att det finns en budget. Det kan lätt hända saker under byggprocessen som drar upp kostnaderna, allt från bygglov och markarbete till insikten om att det behövs fler eluttag i huset. Därför är det bra att ha en extra buffert att kunna ta till så man inte plötsligt står på bar backe.

Vem skall bygga huset?

Det är viktigt att fundera igenom vem som skall bygga själva huset och göra markberedningar. Kortfattat kan man säga att det finns tre olika former av entreprenad att välja mellan.

  • Generalentreprenad – man har flera olika entreprenörer, en entreprenör som ritar huset och en entreprenör som bygger det.
  • Totalentreprenad – entreprenören både ritar och bygger huset samt har ett totalansvar för bygget
  • Delad entreprenad – där kan husbyggare välja vilka entreprenörer man vill samarbeta med samt göra lite, eller mycket, av byggnationen själv beroende på egen kunskap och förmåga.
2 Mar 2020

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!