Det som skiljer Sverige från många andra länder och hur man bygger där är det faktum att vi måste ta hänsyn till vädret på ett helt annat sätt. Att bygga ett hus på solkusten i Spanien kräver inga större förberedelser utöver de som rör själva byggnationen; man behöver inte oroa sig för regn, för snö eller för exempelvis hagel. Har man över 250 soldagar per år så kan man också lita på att det förmodligen kommer att vara bra väder även då man själv ska bygga.
Sverige och ett bygge här däremot måste skyddas och ser man till de större byggnationerna så pågår dessa året runt. Oavsett om det handlar om tjugo minusgrader, om spöregn eller om exceptionella vindar så går bygget vidare och det sker tack vare väderskydd. Väderskydd är – förenklat – en slags duk; ett tält som man placerar ovanpå den pågående byggnationen och som gör att man därunder kan gjuta, kan svetsa, armera, snickra och göra allt som krävs för att färdigställa en fastighet.
Du tänker dig här således ett tält av en gigantisk storlek – men så behöver det inte vara; nej – väderskydd är även något som du som privatperson kan relatera till. Något som du också bör göra. För – troligt är att du någon gång kommer att ställas inför en byggnation, en omfattande renovering eller en större reparation på ditt eget hus och att tidpunkten för detta kommer att förläggas under din semester.
Varför då under semestern? Jo, av två anledningar. Dels så är du ledig och kan avsätta den tid som krävs för att hinna med projektet och dels – här kommer kruxet – så kommer också vädret att ge dig tillåtelse att jobba. Något som inte kan lita blint på och det är där ett väderskydd kommer in i bilden och räddar ditt projekt. Kort och gott; den svenska sommaren väldigt nyckfull och där det ena dagen är strålande sol så möts man nästa dag av ett kraftigt, ihållande regn och därför bör man också se till att inkludera ett väderskydd i sin budget. Några saker att tänka på gällande ett väderskydd dock och som du bör vara medveten om är följande: