Bygga fritidshus - perfekta sättet att skapa en egen oas

Drömmer du om ett eget semesterställe för ledig tid och lata dagar? Varför inte bygga fritidshus? Då har du chansen att välja precis hur du vill ha det, så att det passar just dina drömmar!

Ett eget fritidshus är för många den ultimata platsen för avkoppling, återhämtning och härliga avbrott från vardagen. En plats att spendera sommarloven på, samla släkten för julfiranden och kanske t.om. åka till på helgerna om inte avståndet är alltför långt. Många har äldre fritidshus och stugor som gått i arv, medan andra köper något alldeles eget. Men alternativet att bygga helt nytt finns också. Fördelen med det är att man då får möjligheten att bestämma precis hur man vill ha det från början. Dessutom blir det ju 100% nytt och fräscht, vilket förstås inte alls är så tokigt. Men vad ska man då tänka på om man går i tankarna att bygga ett fritidshus från scratch?

Välj läge med omsorg

Allra första steget mot ett nybyggt fritidsboende, är förstås att hitta en plats man tycker särskilt mycket om. Läget är viktigt - kanske t.o.m. det viktigaste av allt. Själva bygget går nämligen alltid att förändra och göra om så mycket man önskar, men läget är däremot mycket svårare att göra någonting åt. Ett hett tips är därför att skynda långsamt när det gället val av plats för ditt nya fritidsboende. Kika runt på några olika tomter, jämför för- och nackdelar och gå på både känsla och förnuft. Miljön och naturen runt omkring är förstås viktig, men kanske också avstånd till exempelvis badplats och livsmedelsbutik?

Bygg från grunden eller köp ett modulhus

Det finns lite olika vägar att gå om man vill bygga sin egen stuga. Har man väldigt specifika krav och önskemål i fråga om design, material och utformning - är det oftast smidigast att bygga helt från grunden. Då får man bestämma alltifrån minsta skruv till panel och fönstertyp. Ett snabbare och enklare alternativ är annars att välja ett modulhus som sedan sätts ihop med hjälp av färdiga byggsatser. Det finns gott om företag som säljer modulhus, och massor av fina varianter att välja mellan. Husen håller hög kvalitet, är oftast tillverkade av trä från svenska skogar och erbjuder också bra möjligheter till egna anpassningar och tillval. Känn efter vad som passar just dig bäst, och sätt igång med planeringen för ditt alldeles egna semesterparadis!

6 Mar 2020

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!