Vi bygger bostäder som aldrig förr

Sverige växer. Om nu någon inte visste det. Dessvärre handlar det inte om, som under 1500- och 1600-talet att man krigade till och lade under sig fler landområden, och därmed folk, som under Sveriges storhetstid. 

Nej vi växer befolkningsmässigt och det oväntat efter utsikter att vi skulle få en allt äldre befolkning medan de unga skulle bära en allt tyngre börda för att försörja. Det är många som minns före detta statsminister Göran Persson uppmana unga att skaffa fler barn. Den uppmaningen är nu ett minne blott. Det är den ökade invandringen, och framför allt många barn och unga som har invandrat till Sverige som har hjälpt till den ökade befolkningsmängden i Sverige.

Vi är för många för de bostäder som finns

Det har gett en hel del konsekvenser. Vissa menar att de enbart är negativa, andra att de är positiva. Oavsett åsikt om det hela, har det bland annat gett att vi ser en stor bostadsbrist runt om i landet. Mest har det drabbat storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, men även andra stora, populära städer har drabbats av detta. Det positiva i det hela är att det byggs som aldrig förr. Vi ser flerfamiljshus växa som svampar ur marken. Det är positivt för ekonomin och för byggbranschen. De unga får jobb, samtidigt som den äldre delen av befolkningen förväntas att jobba allt längre upp i åldrarna. På så sätt är vi många som bidrar till ökade intäkter för Sverige som helhet via skattsedeln.

Ett bygge sker i flera steg

Även om vi bygger nya hus, kan det dröja innan de är färdiga för inflyttning. Det gäller att de görs i ordning innan en familj kan flytta in. Det är då en byggstädningsfirma anlitas. Det är ett företag som har som uppgift att städa bort en massa damm, smuts, spikar och skruvar och alla sorts material som byggarna har använt, men som har ratats. Det kan vara metallbitar, virke, isoleringsmaterial och färger, kemikalier, betonger och, ja allt möjligt helt enkelt. Det måste bort innan inredarna, det vill säga hantverkarna som ska bygga väggar, tapetsera, måla, installera kök, badrum och så vidare, kan komma och göra sitt jobb.

Ganska rörigt på ett bygge

Har du själv arbetat med att bygga hus, eller arbetat med renovering, vet du hur tusen saker kan ligga kvar och skräpa efter färdigt arbete. Då kan det vara skönt om någon annan kommer och städar rent efter en. Det är nästan lika stort arbete att städa undan efter sig, som att utföra själva arbetet. Tänk dig då du äntligen är färdig med ett bygge och bara kan lämna det och veta att någon annan kommer och städar undan efter dig. Det är lyxen om man anlitar ett företag som arbetar med byggstädning.

19 Feb 2018

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!