Utrustning för golvslipning på parkettgolv

Att ge sitt parkettgolv nytt liv genom en golvslipning kan ge hemmet ett riktigt lyft. Efter ett par år kan ett parkettgolv börjar se ganska slitet och glanslöst ut. En bra golvslipning kommer med stor sannolikhet få parkettgolvet att nästan se helt nytt ut.

En golvslipning är relativt enkel att göra själv. Samtidigt krävs speciell utrustning, bra lack till golvet, och gärna en lång roller för att applicera lacket med. En hel del bestämmer sig för att anlita en firma för sin golvslipning. Dessa firmor finns det relativt gott om, och det bör inte vara något problem att hitta en i din närhet. Givetvis är det dock enklare om du bor i till exempel Stockholm, än i ett mindre samhälle.

Å andra sidan finns det en hel del som istället vill göra jobbet själv. Den stora fördelen med detta är givetvis att det är betydligt skonsammare mot plånboken. En annan fördel är att det faktiskt kan vara ett roligt projekt att göra tillsammans med någon man tycker om.

Hyr en golvslip

De allra flesta har troligtvis inte en golvslip ståendes i garaget och behöver därför hyra en. Kostnaden för att hyra en slipmaskin ser ganska olika ut, men ofta kan ett dagspris ligga på ungefär 350 - 500 kr. Dock brukar de efterföljande dygnen ge kraftig rabatt. Ofta är det halva priset på dag 2 och 3 som slipen hyrs.

Om du inte är kunnig inom området, är det bäst att gå till en uthyrningsfirma och informera om dina förutsättningar. Dels bör de veta vilken typ av parkett du har. Beroende på hur dess mönster ser ut ska de slipas annorlunda.

Var beredd på att det kan behövas två golvslipar – en för de större ytorna, och en för parkettens kanter. Andra tips att ha i åtanke vid uthyrningsstället är:

  • Fråga om det finns en instruktionsfilm, och om du i så fall kan få låna hem den.
  • Be om att få låna hörsel- och munskydd.

För lacket

För lacket rekommenderas det att införskaffa en lång roller. Med en lång roller får du en betydligt bättre arbetsposition rent ergonomiskt. Det här är särskilt viktigt om det är stora ytor golv det gäller. Värnar om du om miljön bör du köpa ett golvlack som är miljömärkt. Leta till exempel efter EU-blomman.

… eller så kan du anlita hjälp

Att hitta en firma som gör golvslipning brukar inte vara några större problem. Ofta räcker det med att använda sig av sökmotorer på nätet för att få fram en rad relevanta resultat. Tips på fraser är till exempel golvslipning Stockholm (om du bor i Stockholm d.v.s.). Vill du istället sondera terrängen lite innan du bestämmer dig för att anlita någon, kan du använda fraser som ”Golvslipning Stockholm firma recensioner” och liknande. Testa dig fram med olika fraser för att se vad som passar dig bäst.

Kostnaderna för att anlita en firma som gör golvslipning skiljer sig åt en hel del. Dock är det bra att räkna med ungefär 100 – 200 kronor per kvadratmeter golvyta. Om du ser ett företag som lägger sig runt 200 kronor, bör även golvlackning vara inkluderat i priset.  

17 Jan 2017

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!