Tips och råd för dig som ska måla själv

Att måla om hemma är ett enkelt sätt att snabbt förnya bostaden på. Med rätt färg kan man lätt förändra atmosfär och känsla. Och till och med få ett mindre rum att se större ut än det faktiskt är.

Det är enkelt och billigt att måla om ett rum. Detta gör att man också kan unna sig att byta kulör på väggen lite oftare än om man hade haft tapet. Dessutom kan man göra jobbet själv bara man planerar lite innan. Då går arbetet hyfsat snabbt och enkelt och man har snart ett uppiffat hem. Idag kommer de flesta märkesfärgerna med olika kollektioner årligen där de senaste färgerna och kulörerna presenteras. Deras olika kataloger kan vara en bra inspirationskälla när det kommer till val av kulör precis som inredningsmagasinen kan vara. Vissa av färgföretagen har också appar som man kan ladda ner till sin mobil och där man enkelt via mobilkameran kan se hur rummet skulle se ut i olika kulörer.

Provmåla på en lös skiva och se hur ljuset påverkar kulören

Färger finns även i olika glansgrader, från matt till superblank. En matt färg kan vara vacker i sovrummet men är inte praktisk för köksväggen som helst ska gå att torka av ibland. Men innan man bestämmer sig för färg och kulör kan det vara bra att först göra en moodboard där man samlar kulörer, mönster och bilder som man tycker om för att se om man hittar en gemensam nämnare. Då brukar det vara enklare att hitta rätt kulörer och man går inte vilse i färgdjungeln. Man kan också först provmåla på en lite större skiva som man sen enkelt kan flytta runt i rummet för att se hur ljuset påverkar kulören.

Slarva inte med förarbetet

Det viktiga förarbetet är ej heller att förglömma. Avtorkade väggar fria från damm och smuts samt igenspacklade hål och sandpapprade skarvar är viktigt för att slutresultatet ska bli bra. Det är verkligen värt att lägga ner tid på detta eftersom det även gör själva målningen enklare sen. Också att skruva bort eluttag och strömbrytare gör att målningen blir snyggare - men stäng av strömmen innan ni gör detta. Det är också viktigt att man tejpar övergången till tak, lister och golv. Då slipper man ojämna färgkanter och att i efterhand få skrapa bort torkad färg som hamnat utanför. För att få snyggast linje ska man ta bort tejpen innan det sista lagret färg torkat. Om du behöver hjälp så tipsar vi att läsa mer på denna hemsida: https://www.målareupplandsväsby.se

16 May 2020

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!