Tips för dig som ska bygga hus

Att bygga ett eget hus är en dröm för många svenskar. En del väljer att köpa så kallade nyckelfärdiga hus, men en del önskar anpassa arkitekturen i betydligt högre grad på egen hand. Ett byggprojekt är dock inte bara spännande och roligt – det kommer också med många utmaningar (inmätning, avlopp osv). Det bästa sättet att förbereda sig är att veta vad man vill ha, och läsa på för att se om det är möjligt att genomföra eller inte. Exempel på vad som är relevant att veta när det gäller ens preferenser tas upp nedan. 

Typ av hus

Kanske det första som man bör ha klart för sig är vilket typ hus det är som ska byggas. Här gäller det att inte bara ta hänsyn till det estetiska naturligtvis, utan också vilka faktiska behov man har. Det är inte behoven i nuläget som är avgörande. Snarare bör man spekulera i vilka behov man kan tänkas ha om 5 – 10 år och utgå från dem. 

Om du tar dina framtida behov i åtanke kan du slippa besvär framöver. Kanske vet du att du vill ha nedgrävd pool om några år, men inte riktigt har råd att göra det nu? I sådana fall är det något som bör tas med i planeringen. 

Något annat att ta hänsyn till är trender. En del väljer att gå mycket på trender, men risken finns då att det är helt ute om bara ett par år. Många skulle råda att gå på mer tidlösa och klassiska material. På så vis blir bostaden lättare att sälja om något oväntat skulle inträffa. 

Läge och inmätning

Att göra en inmätning är normalt en viktig del av ett byggprojekt. Köper du en större tomt kan det bli ett stort projekt, särskilt om du därtill ska ha flera mindre byggnader på marken (gästhus, friggebod, carport och så vidare). För en inmätning finns det flera olika mätverktyg man kan använda sig av, och det är bäst att kontakta ett proffs när det väl är dags. 

Läget ska inte bara mätas. Det är också viktigt att undersöka huruvida det finns möjligheter att flt vattenn proffs när det väl ärr också viktigt att undersöka huruvida det finns möjligheter att fakta ett proffs när det väl ärå kommunalt vatten fram till bostaden. Är det långt ifrån ett kommunalt avlopp kommer du troligen att behöva bygga till ett eget. Det här är inte bara en komplicerad process – utan också dyr. Således är det något som är viktigt att ha med i kostnadsberäkningen och planeringen överlag. 

När det kommer till läget finns det andra saker som bör tas i beaktning. Är tomten sjönära? I sådana fall vill du säkerligen ha utsikt mot vattnet. Något annat du bör ha klart för dig är om du föredrar kvällssol, eller om huset ska anpassas mot söderläge. Det här är en smaksak givetvis – oavsett är det dock bra att ha i åtanke när man letar mark. Läs mer om inmätning på: http://www.inmätning.com.

8 Jun 2018

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!