Tappa aldrig respekten för el

Få av oss är riktigt på det säkra när det kommer till säkerhet kring elektricitet. Vi använder apparater som går på el, nu mer än någonsin. Våra datorer går på el, likaså våra mobiler, våra lampor, värmen, disken diskas av el, liksom tvätten som blir ren och så vidare. Vi kan inte ens varken tillaga eller hetta upp mat, eller förvara den utan elektricitet. Just därför att vi använder elen till det mesta som vi gör i våra hem, tänker vi inte på det. Det är som om man blir hemmablind ju mer elektricitet vi använder. Den bara finns där och fungerar som den ska. Det är först när det händer något som vi märker hur beroende vi är av den.

Ha alltid respekt för el

Men det finns även några situationer som vi sällan tänker på, men som ett elföretag kan komma i kontakt med. En sådan situation är en då en elektriker som arbetar med el-service fick rycka ut; en kvinna avled efter att ha tappat sin iPhone i badkaret där hon låg och tog ett bad. Vi tänker alltför sällan på att våra mobiler är laddade med en tillräckligt stark ström som kan få ett hjärta att stanna. Därför bör ingen ta några som helst chanser när det kommer till elektricitet.

Ha alltid få uttag i badrum och kök

Elektricitet och vatten hör absolut inte ihop. Därför bör man vara ytterst försiktig när man installerar uttag i badrum och kök. Helst ska uttagen vara så långt som möjligt från dusch, bad och vattenkranar. Vi gör ju alltmer i våra badrum. Vi sminkar oss framför spegeln, gör oss i ordning, och blåser håret med hårtorkare framför spegeln. Den bästa lösningen om man ska installera uttag i badrummet är att hänga spegeln en bit från handfatet, intill en spegel som inte hänger ovanför handfatet. Då har man gjort vad man kan för att undvika olyckor.

Dessutom ska man aldrig någonsin ha en förlängningssladd i badrum. Det samma gäller i köket. Då är det bättre att installera uttag en bit från diskbänk och kranar. Alla maskiner som används i köket bör vara installerade så långt från diskbänken som det bara går. Installerar man arbetsbänk i köket, bör alla maskiner vara anslutna till det uttaget.

Vilket ansvar har fastighetsägaren?

Du som är fastighetsägare, eller renoverar andras hus är ansvarig för att alla som bor i fastigheten har en så säker elanslutning som det bra går. Sedan händer det olyckor, som ingen riktigt kan rå över, men det räcker inte med det. En fastighetsägare bör alltid se till att minimera dem så gott det bara går.

Även om man tar ansvar för säkerheten kring el användning, bör man och ska man tänka till en och två gånger innan man bestämmer var och hur eluttagen ska ske. Och det är alltid en behörig elektriker som ska utföra alla installationer av el, såväl om det handlar om ett värmesystem i en golvvärme, eller handdukstork i badrummet, till planerade uttag i köket. Är du osäker på vad som är säkert i ett hem, kan du alltid ringa och rådfråga en elektriker som kan ge dig säkerhetsråd.

10 Mar 2018

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!