Svårt att lägga asfalt själv?

Är det svårt att lägga asfalt själv? Inte om man har tillgång till en grävmaskin, en lastbil, handvält och en ångvält. Oftast är det bristen på tillgång av detta som hindrar folk från att lägga asfalten själv där hemma. Sedan krävs det att man är flera som arbetar med asfalteringen då man behöver kunna arbeta snabbt och med olika delar medan asfalten är het. Helst bör man vara minst 3-4 stycken för att asfaltera en yta på 20 kvadratmeter.

Först börjar man med underlaget som man måste gräva ut. Man lägger sedan ut en fiberduk eller en materialavskiljande duk på marken där man har grävt och där man ska asfaltera. Efter det bör man lägga på olika skikt med ett förstärkningslager med bergkross, sedan lägger man på ett lager med finare bergkross.

Gräva ut delen som ska asfalteras

Börja med att mäta ut den delen av vägen som ska asfalteras. Något som är bland det viktigaste är att ta reda på om det finns ledningar eller tunnlar under marken som man tänker sig gräva ut. Framför allt måste man gräva om garageinfarten har betongplattor, shingel eller något annat material som kan göra så att asfalten kan spricka. Ju mer som man arbetar med garageinfarten desto bättre kommer sedan asfalteringen att bli; cirka 30 centimeter djupt bör området grävas ut, för att bli bra. Alla stenar måste bort från det område som man vill asfaltera, annars kommer stenarna att förstöra asfalten.

Lägga fiberduk på området

När man väl har grävt ut hela området är det sedan dags att lägga på en fiberduk som skyddar området från vegetation att förstöra det asfalterade området. Är området för stort för en hel fiberduk och du behöver skarva den, bör delarna lappa över varandra med minst 40 centimeter. När väl duken är på plats så är det sedan dags att lägga på bergkrossen. Den bör packas riktigt hårt och det gör man genom att packa området med en markvibrator med minst 6 överfarter. När bergkrossen ligger på plats och täcker hela platsen, lägger man sedan på den finare bergkrossen. Raka ut området, använd gäran en rak bräda så att du kan se till så att ytan blir jämn. Packa den sedan med en markvibrator.

Lägga på asfalter på området

När området är packat och vibrerat med en markvibrator så lägger man normalt ut 4 centimeter med asfalt. Lämna ungefär 5 centimeter på sidorna till kantstenar, till garagedörren eller liknande så att asfalten inte blir för tunn, eller för hög så att du inte kan öppna garagedörren sedan. Det vore ju lite dumt. När väl asfalten är lagd måste man använda en handvält för att den ska blir riktigt jämn. Efter det använder man ångvälten för att få hela ytan riktigt jämn och fin. Här kan du läsa mer om du hellre vill anlita en asfalteringsfirma som arbetar i Stockholm på: https://www.asfaltstockholm.se.

29 Jan 2020

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!