Slarva inte med flyttstädningen

Ska du flytta från Nacka till Värmdö? Eller från Skåne till Norrland? Oavsett vart flyttlasset går är det viktigt att inte slarva med flyttstädningen, vilket många tyvärr gör. Om du bor i en hyresrätt med förstahandskontrakt kan hyresvärden behöva anlita hjälp för att städa det som du ej har fixat. Eftersom företag inte får göra rut-avdrag kan det upplevas extra dyrt, särskilt eftersom firmor ofta visar sina priser efter avdraget på hemsidor och dylikt. En golvslipning i Nacka kan till exempel kosta runt 240 kronor per kvadratmeter innan RUT. Efter avdraget blir det betydligt billigare. 

Vanligt slitage som betraktas som onormalt

Har du stått och lutat dig mot sovrumsväggen medan du läser en tidning? Det kan komma att kosta dig tusenlappar. Bland de vanligaste problemen är nämligen fettfläckar på sovrumstapeten. Något annat som är vanligt är slitna trägolv, vilket i så fall kräver att du står för en golvslipning. Som nämnt ovan kan en golvslipning kosta omkring 240 kronor per kvadratmeter, medan en omtapetsering av ett sovrum kan kosta runt 3 000 kronor (15 kvm). Annat vanligt förekommande slitage är till exempel:

  • Städning. Kan kosta uppemot 5 000 kronor för 75 kvm.
  • Byte av innerdörr. Kan kosta runt 1 500 kronor, men varierar givetvis.
  • Byte av grönsakslåda. Kan kosta runt 600 kronor.
  • Enstaka kakelplattor. Om enstaka kakelplattor har gått sönder behöver dessa bytas. Det här kan göras till en kostnad som ligger någonstans runt 100 kronor per utbytt kakelplatta.
  • Duschdraperiskena och draperi. Har någon råkat dragit ner draperiet? En ny skena samt draperi kan kosta strax över tusenlappen att ordna. 

Faktorer som avgör priset

Det finns flera faktorer som avgör hur mycket det kan kosta dig att åtgärda problemen. En faktor är läget (en golvslipning i Nacka i Stockholm kan vara dyrare än en i en liten ort, till exempel). 

  • Läge. Som nämnt ovan. Hantverkstjänster i storstäder och deras kranskommuner (Stockholm och Nacka till exempel) tenderar att vara lite dyrare än ute på glesbygden och i mindre orter. Samtidigt har man ett större urval av firmor och möjligheter till förhandling.
  • Vem betalar? Om du betalar och låter jobbet utföras medan du bor kvar, har du rätt att göra rut-avdrag. Hyresvärden har inte rätt att göra detta, eftersom regelverket inte tillåter det för företag.
  • Förhandling. Både du och hyresvärden kan förhandla med firmorna innan jobbet utförs. Här är det bra om många offerter kan tas in, så att de kan ställas mot varandra. Man kan då vara ganska säker på att man betalar ett marknadsmässigt pris. 
5 Mar 2018

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!