Saker att ta hänsyn till vid byte av fönster

Behöver era fönster renoveras eller funderar ni på att byta ut dem helt och hållet? Det finns både för- och nackdelar med nya fönster och ibland lönar det sig faktiskt mer att behålla de gamla.

Fönster är lite som husets ögon. Valet av fönster påverkar hela husets utseende och karaktär, och den arkitekt som en gång har ritat huset har säkerligen valt fönster med stor omsorg. Därför ska man vara noga med att välja fönster som passar husets stil när det är dags att byta dem. I lite äldre fastigheter med originalfönster brukar det dock löna sig att i stället renovera befintliga fönster med jämna mellanrum. Även ur energisynpunkt anses detta vara det bättre alternativet. Ända fram till sena sextiotalet tillverkades fönster av det bästa träet. Har man en fastighet med riktigt gamla fönster så ska man vårda dem med omsorg och regelbundet kitta om och måla dem.

Praktiska saker att tänka på

Från sena sextiotalet fram till åttiotalet tillverkades fönster av lite sämre virke. Dessa fönster bör man byta ut då de även ur energisynpunkt inte är särskilt bra. Ta hänsyn till husets stil när ni väljer nya fönster. Material i bågar och karmar kan ha betydelse, och likaså spröjs eller inte spröjs. Viktigt att tänka på är också hur fönstren öppnas: om de ska gå inåt eller utåt och gå att vrida eller vara fasta. Praktiska saker som att kunna tvätta fönstren utan att behöva stå på en stege kan också spela in. Det finns även fönster som är mer säkra mot inbrott än andra och fönster som håller buller ute.

Olika slags material och glastyper

Att tänka på energiförbrukningen vid fönsterbyte är viktigt. Dagens moderna fönster är alla välisolerade och står emot både kyla och värme. Några av de olika glastyper som finns är energiglas, isolerglas, härdat glas, laminerat glas och lågemissionsglas. Det kan vara svårt att välja bland dem, men en firma specialiserad på fönsterbyten i Stockholm kan hjälpa till med val av fönsterglas. De kan även ge råd om materialval till fönsterkarmar och bågar. Det är stor skillnad mellan de olika materialen då det kommer till underhållskrav och livslängd. De skiljer sig också åt en hel del utseendemässigt. Naturligtvis beror val av material också på vilken budget man har. De olika material som finns att välja mellan är trä, aluminium, trä och aluminium i kombination och PVC-fönster.

10 Jul 2020

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!