Så kan du slippa kallras

Har du varit med om det någon gång – att du sätter dig vid fönstret, och plötsligt fryser du om fötterna? Att det kommer in kall luft genom fönstret är inte så konstigt med tanke på att fönstret med största säkerhet är illa isolerat. Kall luft strömmar in genom de glipor som finns antingen runt fönstret eller i själva fönsterkonstruktionen. Det händer om fönstret är ett gammalt fönster och därför har sina brister. 

Så bör man komma till rätta med kallras

Det allra bästa är att antingen byta ut hela fönstret som har en dålig isolering eller isolera fönstret på sätt som ser till att det inte kommer in kall luft genom det. Det finns särskilda Energifönster som har nästan 100-procentig isolering. De slags fönster har ett mellanfönster, med ädelgas som effektivt täpper till fönstret.

Nackdelen med  sådana fönster är att man absolut inte bör öppna mellanfönstret, inte ens för att rengöra det. Sedan bör man se över sin uppvärmning. Har man en dålig uppvärmning hjälper det inte hur mycket man än isolerar villan om man inte ser över hela villan och isolerar det på sätt som gör det möjligt att göra villan till ett passivt hus.

Bättre isolera huset än elda åt kråkorna

Ett passivt hus innebär att det är så pass väl isolerat att de boende inte behöver uppvärmning annat än den värme som de boende avger i huset, den värme som alstras ur matlagning och bakning och den värme som kommer ur användnigna av elektriska apparater och maskiner.

Säg att man inte har möjlighet att göra något av dessa åtgärderna, då är knepet att montera ett element under fönstret. På så sätt gör värmen från elementet så att den kalla luften kryper ner längs golvet, medan den varma luften stiger högre i rummet. Det är därför som man plötsligt kan frysa om fötterna i stället för att känna den kalla luften direkt från fönster när man sitter nära det. Då hjälper inte de varma elementen under fönstret, mer än att de ser till att den kalla luften känns i fötterna när man sitter nära det.

Finns miljövänliga och effektiva isoleringmaterial

Det finns miljövänliga material som är sunda för både hus och dem som ska bo i det. Det är material som kommer ur sågverken. Och som tas om hand, och blir träfiberskivor eller träull som kan användas effektivt till isolering av hus. Det som är den stora fördelen med naturliga material är det att de återanvänds, återvinns och återgår till naturen när det är dags. De ingår i kretsloppet utan att göra skada på människor, natur och djur. Du hittar dessa material för din isolering i Uppsala.

5 Apr 2019

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!