Så får man fasaden att hålla längre

En fasad måste målas om med jämna mellanrum för att den ska fortsätta skydda huset mot väder och vind. Men det finns saker man kan göra som påverkar färgen och får den att hålla riktigt länge.

Färgen på en fasad skyddar träet och förhindrar att fukt letar sig in och skadar huset. Därför bör man helst besiktiga fasaden en gång om året för att försäkra sig om att den mår bra. Framförallt måste avrinningen av regnvatten fungera, och man måste rensa hängrännor och stuprör, så att inte dessa svämmar över och vatten istället rinner längs fasaden. Men en fasad mår också bra av att tvättas regelbundet. När man tvättar bort luftföroreningar återfår färgen sin glans och man förhindrar också att alger och mögel får fäste.

Glöm inte ROT-avdraget!

För att färgen och fasaden ska hålla riktigt länge är det viktigt att man även gör rätt då man målar. Fasaden måste först skrapas ren från lös färg, lagas och tvättas. Även färgens kvalitet har betydelse för hur länge arbetet kommer att hålla och det lönar sig verkligen att satsa på en kvalitetsfärg. Men en färg får heller inte torka för snabbt utan behöver få tid på sig att få fäste. Därför ska man inte måla på en varm vägg eller i direkt solljus.

Det är mycket att tänka på och har man inte tid eller ork lönar det sig att ta hjälp av en målare i Västerås. Särskilt eftersom man som privatperson kan dra av en del av arbetskostnaden genom ROT-avdraget.

28 Feb 2021

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!