Så bygger man hållbart med betong

Betong är ett mycket underskattat byggmaterial, som håller i 1000-tals år, såvida ingen spräcker den medvetet. Varför använder vi inte betongen till fler saker än det vi gör? Den som är berest har säkert sett Colosseum i Rom, som byggdes i den slags betong som man använde på den tiden. Betongen kan du forma precis som du vill, du kan färga den, skära den och den håller hur länge som helst. Vill du ha en bastant konstruktion är betongen ett utmärkt bygmaterial.

Vill du bygga en terass ute?

Om du funderar på att bygga en terass kan du gott och väl gjuta den i betong. Då kommer den att hålla så länge som du har behov av en sådan. Vill du ha en liten damm, kan du bygga den i betong, som du sedan fyller på med vatten och blommor.

Vill du kan du även bygga terassen med gjutasfalt som skyddar mot fukten som kommer ovanifrån eller underifrån. Vad är skillnaden mellan asfalt och gjutasfalt? De är samma sak och båda består av stenar blandat med bitumen, som fungerar som ett slags asfaltslim. Gjutasfalten består mer av bindemedel och finmaterial, som gör produkten tät och utan hålrum. Därför behöver den inte packas ihop som asfalten som man lägger på vägytan.

Vill du hellre bygga en takterass?

Om du har ett garage och har en tom yta som du vill använda på ett effektivt sätt, kan du bygga en terass ovanpå garagetaket. Ska man bygga en takterass med isolering och som står emot fukten bör man isolera med en membranisolering. Man tar till membranisolering som ska stå emot fukten. Membranisolering tar man till när man behöver effektivt skydd mot fukt, till exempel i konstruktioner som måste stå emot vattentryck, såsom i parkeringshus, takterasser eller i tunnlar.

Viktigt med planering innan man bygger sin trädgård

Tidningen Vi i villa, skriver att det är bättre att planera innan man rusar iväg och bygger sin trädgård; att "man anlägger ”krusidullerna” först och missar ofta det tråkigare underarbetet". För att få en bra planering av trädgården bör man kontrollera vad det är för slags mark som trädgården står på och vad som går bra att plantera på grannarnas tomt. Särskilt ska man titta på vilket slags ogräs som växer, kan man dra slutsatsen vilken slags jordmån som man har i sin trädgård. Det som är snyggt är att anlägga en trädgård med variationer, högt och lågt, hårt och mjukt och med olika färger.

14 Dec 2018

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!