Restaurera din skorsten!

Vi bygger allt färre eldstäder. Förut byggde vi eldstäder därför att det var så vi kunde laga mat. Så är det inte längre. Nu bygger vi eldstäder och installerar kaminer för nöjes skull. Elden i eldstäderna och kaminerna är bara för att titta på under mörka kvällar och som sprider en trevlig stämning.

Vi använder ju elektricitet till allt i stället. Så till den grad att skulle vi råka ut för ett stopp i vår elektricitetsförsörjning, skulle vi inte klara mer än en vecka. Kanske dags att tänka om? Det är numera knappt någon som klarar av att hantera en vedspis. Den tar tid att få varm, tillräckligt het för att koka potatis, och när potatisen sedan har kokt färdigt, behöver vi ställa kastullen någon annanstans än på vedspisen då den fortsätter att vara varm. Vi har alltså inga stoppknappar som reglerar värmen. På samma sätt är det med konststycket att baka bröd i vedspisar. Man får gissa sig till hur varmt det är inne i vedspisens ugn. Däremot är värmen som en vedspis sprider mycket mysigare än någon annan elspis.

Vi har inte lika stort behov av skorstenar längre

Att vi inte använder eldstäder längre, har gjort att vi inte har särskilt stort behov av skorstenar längre. Men alla hus med självaktning borde skaffa eldstäder och vedspisar. Om inte annat så för att klara av ett elavbrott i mer än en vecka, och slippa äta kall mat under elavbrottet. Har man en eldstad och en vedspis klarar man även av kölden som infinner sig så fort vi inte kan värma upp huset med el längre.

Restaurera skorstenen och höj värdet på huset

Har man ett äldre hus, som har kamin, eller en eldstad, eller för den delen en vedspis, kan det vara ett sätt att höja värdet på huset genom att restaurera både eldstaden och muren som leder till den, och ta skorstenen i bruk på nytt. Varför inte? Det kostar inte mycket att renovera en skorsten. Det tar heller inte lång tid att restaurera den.

Nytt kompositmaterial förnyar skorstenen

Numera finns det ett nytt armerat kompositmaterial som behändigt renoverar vilken skorsten som helst. Däremot är det inte alla skorstensfejare som vet hur man kan använda det nya materialet Furanflex, men det finns åtminstone ett företag i Stockholm som vet hur man hanterar det. Det är bra på många sätt, men främst har materialet den fördelen att det isolerar skorstenarna och ger en bättre inomhusluft och gör eldstäderna mer effektiva, liksom vedspisarna och kaminerna.

17 Mar 2018

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!