När du behöver marksanering av en tomt

Om du vet eller misstänker starkt att du kommer att behöva en marksanering av en tomt som du har förvärvat, bör du ta kontakt med ett företag som kan komma och ta markrover för att säkerställa kvaliteten på marken som du funderar på att bygga på. Om du gör en ordentlig marksanering, kan du gott och väl sedan sälja marken för ett bättre pris än det du gav för en otjänliga marken. Är du osäker på vad marken har använts till innan du köpte den och säljaren inte har talat om det, kan du ta kontakt med kommunen där du har köpt tomten.

Ta prover av marken

Det är mycket viktigt att ta säkra prover på marken som du har ansvaret för. Googla "marksanering Stockholm", eller "marksanering Örebro", eller vilken ort det nu är som du behöver marksaneringen. På så sätt får du eventuellt namn på några sådana företag som arbetar med marksaneringar. Fråga sedan om offert och referenser. Är du fortfarande osäker kan du rådfråga Naturvårdsverket för mer information. Behöver du sedan göra en marksanering kan du eventuellt få kommunalt eller statligt bidrag till marksaneringen, men det är du som äger tomten som har ansvar för att det genomförs.

Sanera marken genom att gräva

Sedan bör man genomföra marksaneringen och överlåta det till ett professionellt företag som sanerar det på rätta sättet. Sedan bör man ersätta marken med nytt fräscht material. Efter själva grävarbetet bör man sedan ta ytterligare prover för att ta reda på att det inte finns några gifter kvar i marken. Du bör få alla dokumentationer på att det är avlägsnat. Då har du ryggen fri, ifall något skulle hända. Huvudsaken är att du har gjort det som åligger dig som ägare av marken.

Det finns fler gifter i marken än vad man tror

Naturvårdsverket har gått ut med att det kan finnas så mycket som 1.000 platser som kan ha gifter och som kan innebära en stor risk för människors hälsa. Många av dessa bör saneras innan man kan bruka det till något annat. Tyvärr finns det inte så många företag som arbetar inom denna bransch och allmänheten är tyvärr okunnig om riskerna som finns och var marken bör saneras. Om det är så att du misstänkar att det kan finnas giftiga halter i marken, bör du absolut göra kontroller för att ta reda på hur det står till i marken innan du går vidare.

8 Oct 2018

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!