Material för stenskivor

Marmor

Marmor är en bergart som består till stor del av kalkspat. Den kan vara både grov- eller finkornig. Marmor bildas då kalksten utsätts för högt tryck och temperatur som leder till att den ursprungliga kemiska sammansättningen och kristallstruktur ändras. Ren marmor är vanligtvis vit men föroreningar av olika slag kan då ge bergarten olika färger, ofta i ett flammande mönster. Det flammande mönstret är det vi kallar marmorerad. Marmor är relativt lätt att arbeta med och har ett väldigt tilltalande utseende som gör att den har använts som byggnadssten under tusentals år. Det är just det tilltalande utseendet som gör att marmor senare även kommit in i hemmet som stenskivor både i fönster, som bord, som lampfot och som skivor i både kök, badrum och vardagsrum.

Granit

Granit är en av de vanligaste bergarterna på jordskorpan och är en magmatiskt djupbergart som bildas när jordens magma långsamt avkyls. Granit kan ha en grovkornig struktur och kan variera i färg, från vit till röd och svart beroende på skillnader i mineralsammansättningen och textur. Graniten är väldigt hård och har väldigt hög motståndskraft mot stötar, tryck och deformering. Granit är väldigt vanligt på många håll i världen och används därför mycket till både gatubeläggning, som byggnadssten, för murverk och även stenskivor i hemmet. Granit är väldigt svår att repa, tål hög värme och är bra på att stöta bort vatten. Graniten är en hårdsten och hårdheten gör att den är har hög hållbarhet. De ljusare varianterna av granit är mer absorberande av vätska och det kan lättare bli fläckar, därför kräver dessa mer skötsel än de mörka granitskivorna. De görs bäst rent med en fuktig trasa dagligen.

Kompositsten

Kompositsten, även kallat konststen och kvartssten är tillverkat av människan. Det är en blandning av olika krossade bergarter, bland annat kan det innehålla kalksten, marmor och granit. Fördelarna med kompositsten är att den är oföränderlig och har en enhetlig färg samt goda tekniska kunskaper, den är både stark och resistent mot vatten. Stenskivor av kompositsten består av minst 90 procent naturlig sten, därefter finns även lim, färg och andra tillsatser som förbättrar de tekniska egenskaperna som kompositsten besitter. Den största fördelen med kompositsten är att den i princip är helt underhållsfri och lätt att hålla ren. Att den är så lätt att hålla ren gör att den ger en bra hygienisk arbetsyta.

Här kan du läsa mer om stenskivor i olika material.

10 Mar 2017

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!