Kvalitet och enligt byggnorm

Vid nybyggnation av byggnader och bostäder sker det en mängd olika kontroller för att se till att byggnaden följer normer och regler. Det är också vissa kontroller som sedan är återkommande.

När man bygger ett nytt hus så ska det alltid finnas en byggherre som har ansvaret att se till att byggnaden följer alla regler och byggnormer. Eftersom man kanske inte själv besitter alla sådana kunskaper så finns det tjänster som man kan använda sig av. Vid enfamiljsvillor är det till exempel villaägaren som är byggherre och då kan man anlita en kvalitetsansvarig som sörjer för att allt blir korrekt utfört. Det gäller alla delar av byggnaden och även alla funktioner som finns.

Byggnadens alla funktioner

För att komma upp i rätt byggnorm för en permanentbostad idag så krävs det en hel del. Det ska exempelvis finnas rörelseutrymme så att någon med rullstol ska kunna komma runt i hela bostaden. Byggnaden ska vara energieffektiv och ha en välfungerande ventilation. Det ska även finnas en god brandsäkring och möjlighet att ta sig ut ur bostaden om något händer.

Oftast så är det endast vid färdigställandet av bostaden som dessa kontroller görs. Men det finns de som för större byggnader är återkommande. Exempelvis så gör man årliga och obligatoriska kontroller gällande byggnaders ventilation. Men det gäller inte för enfamiljs- eller tvåfamiljshus utan endast de större byggnaderna. Det är en säkring för att se till att den luft som andas in är ren och tillräcklig för att säkerställa byggnadens inomhusklimat. Läs mer om OVK-besiktning på denna webbsida: https://www.ovkbesiktningstockholm.nu/

27 Nov 2020

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!