Kulören påverkar både utseende och känsla

Att måla om hemma är både roligt och spännande. Med ny färg på väggar, möbler och snickerier kan man snabbt få känslan av ett helt nytt hem. Här följer några tips om hur man kan gå tillväga.

Det kan tyckas vara enkelt att måla om, men många vet faktiskt inte hur de ska gå tillväga och det är heller inte så enkelt att få ett perfekt resultat. Bara att välja kulör kan vara svårt, men det är viktigt att det blir rätt då kulören påverkar hela rummets utseende och känsla.

Det är svårt att med små färgprover föreställa sig hur rummet kommer att bli. Ett tips är att först provmåla på en större kartongbit och sedan flytta runt den i rummet för att se hur ljuset påverkar kulören. Det finns även flera appar att ladda ner där man med hjälp av mobilens kamera kan se hur rummet ser ut i en annan färg.

I ett kök ska färgen vara avtorkningsbar

Som en säkerhet i färgvalet kan man när man har valt kulör köpa en liten provburk med kulören och först provmåla på väggen innan man helt bestämmer sig. En målare kan också hjälpa till i val av kulör och färg. De har stor erfarenhet och vet hur kulörer påverkas av olika slags ljus, årstider och i kombination med andra kulörer.

Det är viktigt att även måla med rätt typ av färg då man ju helst vill att färgen ska hålla i många år. Därför ska man välja färgtyp efter det rum som ska målas. Ett badrum eller kök som utsätts för vattenånga, stänk och spill behöver målas med en färg som tål detta och som dessutom är avtorkningsbar.

En glansig färg sprider ljus

Färg finns också i olika glanshetsgrader från helmatt till högblankt. Glansen i en färg påverkar både kulör och ljus och är också ett viktigt val att göra. I vårt klimat med långa mörka årstider vill vi ofta få in så mycket ljus som möjligt i våra bostäder. Det är därför som fönsterbrädor oftast målas i högblank färg som reflekterar ljuset och sprider det in i rummet.

Det är många beslut som ska fattas då man ska måla om och det är därför många väljer att anlita en målare. Vill man ta hjälp av en målare ska man höra av sig till ett par stycken olika och be om en offert innan man bestämmer sig.

12 Oct 2020

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!