Inte bra för hälsan med för mycket stark sol

Det finns många bra anledningar att investera i markiser. Trivseln är förstås viktigt,, att sitta under en markis i skydd från stark sol men ett glas saft eller en öl i handen är något vi alla förknippar med svensk sommar. Även rent estetiskt kan en snygg markis bli ett lyft för en ordinär husfasad. I dag finns det ett stort utbud av snygga och flexibla markiser  som kan ge ditt hus ett lyft.

Hälsan är en annan viktig aspekt när det handlar om markiser och andra former av solskydd. Solljus i lagom mängder är bra för välmåendet, men som med allting annat handlar det om balans. D-vitaminet man får från solen är livsviktigt och energigivande, men överdosera inte - det kan vara riskabelt.

Solbrännan är hudens sätt att skydda från solen

Många vill exempelvis ha en klädsam solbränna, men glöm inte att solbrännan faktiskt är hudens metod att skydda sig mot solens skadeverkningar.

När är då solbrännan på en lagom nivå? Gyllenbrun hud är ett gott tecken på en hälsosam bränna, det innebär att överhuden har blivit lite tjockare och skyddar på ett bra sätt. Men trots detta uppstår hela tiden småskador, så det är bäst att varva “stekandet” i solen med en stund i skuggan under markisen, eller andra aktiviteter. Tumregeln är att man inte bör vara utsatt för direkt sol mer än ett par timmar om dagen. Sol mitt på dagen är bäst att undvika helt och hållet, särskilt söderut.

Små barn är särskilt känsliga

Små barn är särskilt känsla för stark sol. De söker sig instinktivt till skuggan, och låt dem stanna där. När du sätter upp en markis, se då gärna till att ha lite kuddar eller en lekhörna på altanen där barnen kan leka utan att utsätta sig för brännande sommarsol. Du kan sitta och slappna av medan barnen har kul!

Att sitta i skuggan under markisen har även en positiv inverkan på lång sikt. Flitigt solande påverkar med tiden solens åldrande och risken för malignt melanom, hudtumören ökar. Dessutom blir huden lätt läderaktig och rynkig i förtid om man solar för mycket utan ordentligt solskydd. Sätt dig i skuggan under markisen istället för att steka i solen timmer efter timme. Det kommer du inte att ångra i framtiden.

6 Jul 2017

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!