Hur länge håller ett fönster?

Om du ska investera i nya fönster kan det vara bra att ha koll på fönstrets livslängd. Framförallt handlar livslängden om vilket material karmen är gjord av.

De flesta fönster som tillverkas idag uppges ha en livstid på 50 år. Detta beror väldigt mycket på vilken sorts fönster du väljer samt hur de underhålls. Träfönster är de som behöver mest underhåll för att hålla länge.

Vid en relativt ny undersökning visade det sig att endast 27 % av träfönster som stått utan underhåll i 15 år fortfarande var vid god hälsa. Motsvarande siffra för ett PVC-fönster var 50 %. Därmed är PVC ett säkrare val om du vill att ditt fönster ska hålla länge och du vill slippa lägga ner mycket arbete

Fönster av trä i gamla tiden

Förr i tiden var ju trä det enda material man hade att tillgå vid tillverkning av fönster. Dock använde man kärnvirke, vilket har en väldigt mycket bättre hållbarhet än andra sorters trä. Det finns flera exempel på att fönster som tillverkats på 1800-talet, och som underhållits väl genom åren, fortfarande är brukbara.

Dock är standarden för fönster före 1970 och de som finns idag väldigt olika. Det kan vara läge att byta sina fönster även om de man har fortfarande håller, då de kanske släpper igenom mer kyla och fukt än man önskar. Ett bra tips är: köp fönster online. Då kan du få de modernaste fönster som finns att tillgå idag till ett bra pris. Detta ger dig möjlighet att förnya alla fönster i ditt hus.

15 Apr 2022

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!