Hur kan en plåtslagare hjälpa dig?

Det finns några yrken som ”alltid” har funnits – men som ingen verkar ha riktig koll på vad det gör. Plåtslagare är ett typiskt sådant yrke och det är något som vi ska titta lite närmare på här. Det vi kan börja med att säga är följande: så länge det byggs hus i Sverige och i världen så kommer man att behöva en plåtslagare. Om vi tittar på ett vanligt hus i Uppsala och bryter ner detta i molekyler så kan vi skapa en bättre förståelse för vad en plåtslagare gör.

Vi kan här göra det enkelt för oss och säga att huset i Uppsala har ett plåttak och där har vi allt som hör det till; vi har en skorsten av plåt (tillbockad av en plåtslagare), vi har alla hängrännor, vi har alla stuprör och vi allt som hör dem till – uträkning av exempelvis fall som leder regnvatten och annan nederbörd bort från huset. Vidare då? Ja, till detta hus i Uppsala så har även en plåtslagare legat bakom exempelvis fönsterblecken och alla ventilationstrummor. Som sagt; så länge det byggs hus så finns ett behov av en plåtslagare.

Frågan många ställer sig är vad en plåtslagare gör på vintern och då det sällan görs några jobb på fasader och hus som ligger inom dennes gebit. Nej, sant är att det sällan kläds några fasader på vintern – men däremot så fyller en plåtslagare en annan viktig funktion och detta i form av snöskottning på tak. Något som kräver kompetens och som kräver att man man är van vid höjder. Plåtslagare och takläggare brukar här vara de självklara valen och på så sätt så kan man säga att det handlar om ett väldigt varierande yrke sett till att man helt bryter bransch i takt med klimatomslagen och då vintern träder in.

Modern arkitektur kräver en plåtslagare

  • Frihetsgudinnan
  • Globen
  • Guggenheimmuseet i Bilbao
  • Turning Torso
  • Judiska museet i Berlin...

... Listan kan göras lång där modern arkitektur och en plåtslagare gått hand i hand. Det finns flera gemensamma nämnare här. En plåtslagare och egenskaper som en sådan bör ha är nämligen fantasi, en förmåga att lösa problem och inneboende kreativitet – egenskaper som definitivt även stämmer in på arkitekter.

Egentligen så påmminer en plåtslagare i arbete mer om någon som jobbar med mönster – gärna inom textil och sömnad  – det handlar till mångt och mycket om att jobba fram mönster, få delar att passa ihop – hitta nya lösningar på kort tid; och att få allting att se bra ut för ögat. Estetik och snygga lösningar är något som nästan varje plåtslagare fäster stor vikt vid.

Frågan i rubriken om hur nen plåtslagare kan hjälpa dig ska alltså omformuleras och se ut så här: hur skulle vi klara oss utan denna ack så bortglömda yrkesgrupp? De behövs överallt och gör ett enormt jobb – i varje stad; från Uppsala till Bilbao – i det tysta. En ”plåtis” är värd all uppskattning!

5 Dec 2016

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!