Hantverkstips för studenter (och andra med minimal budget)

Behöver det kosta tusenlappar att få hemmet ommålat, trappan renoverad eller elen dragen på ett korrekt sätt? Inte alls. Lägg ner tid och energi på att planera och jämföra så kommer du kunna spara stora summor. Kanske behöver du inte ens anlita en målare, snickare eller annan hantverkare.

För det första finns ofta möjligheten att få hjälp av människor som håller på att lära sig ett yrke (inte sällan som lärlingar). Ett yrke där det är relativt vanligt med lärlingar är målare. Detta eftersom det är ett yrke man sakta kan lära sig grunderna i och sedan växa in i sin yrkesroll. Samtidigt behöver dessa personer riktiga objekt att utföra målning på. Kontakta flera måleriföretag och hör om de har behov av dessa arbeten. Räkna däremot inte att det blir av samma kvalité som om en utbildad målare genomfört arbetet.

För det andra finns det nästan alltid andra studenter som hjälper till mycket billigt. I stora studentstäder som exempelvis Uppsala och Umeå är studenterna en mycket stor procent av befolkningen. Det är människor som har låg inkomst via bidrag och lån och mer än gärna söker efter extrajobb. För att få erbjuda sina hantverkstjänster behövs inte specifika tillstånd. Det enda som krävs för att få genomföra tjänster mot betalning är att man har F-skatt. Men även det finns det alternativa lösningar på genom att ta betalt via Frilansfinans eller liknande fakturalösningar.

För det tredje är det viktigt att ta in många offerter och även söka utanför tätorten. Överlag är det dyrare att bo och leva i Uppsala än i Tierp (ort någon mil norr om Uppsala). I likhet med andra storstäder har priserna pressats uppåt rejält i Uppsala och därmed även priserna för hantverksyrken. Ta in offerter från flera målare och jämför dessa. Men ta även in offerter från målare belägna i närliggande mindre orter. Det gör då inget om det är några mil in till staden förutsatt att det är ett arbete som tar några dagar. Med lägre kostnad för kontor, lager och en allmänt lägre kostnadsnivå kan dessa målare inte sällan ta ett lägre pris.

För det fjärde gäller det att göra så mycket som möjligt själv. Kan man själv renovera köket, bygga om trappen och måla väggarna så är det självklart det billigaste alternativet. Men alla har inte den kunskapen. Däremot kanske du har kunskapen att riva bort gammal tapet, köpa in material eller köra iväg skräp till återvinningscentralen. Kom ihåg att allt som målaren, snickaren och rörmokaren gör tas med i offerten. Försök därför att göra så mycket som möjligt av arbetet för att därmed pressa priset.

1 Aug 2017

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!