Hållbara golv ger hållbara hus

Vill man bygga ett rejält hus som ska stå länge och ge ett intryck av kvalitet och hantverksskicklighet ska man satsa på tåliga golv. Plastmattor och klickgolv hör inte hemma i ett kvalitetshus utan det är massiva trägolv, klinker och andra kvalitativa material som gäller. Ordentliga golv ger huset en tyngd och utgör grunden för varje rum. Ett bra golv sätter sin prägel på rummet och gör det lättare att inreda vackert och stilrent.

Allt fler tänker ett varv extra kring golven när de planerar sina husbyggen, från att tidigare ha varit ett område där man kanske passade på att spara in några kronor, ses nu golven som ett av de viktigaste materialen när man ritar huset. Golvläggare i Stockholm har sedan länge vittnat om ett nyväckt intresse hos Stockholmarna för kvalitativa golv som ska hålla länge, och trenden har även nått Stenungsund.

Stora ytor täcks bäst med massivt golv

Många moderna hus har stora öppna planlösningar där rummen glider in i varandra utan direkt markerade barriärer. Till sådana öppna ytor passar ett flytande massivt trägolv utmärkt. Det skänker stabilitet och förankrar rummet, ger det den pondus och tyngd som en större yta kräver. Med rätt val av träslag och ytbehandling får man ett golv som harmonierar med huset och omgivningen utanför fönstren. En gammal tumregel är att använda lite mörkare träslag till ett stort rum med mycket ljusinsläpp, och det kan absolut vara en bra idé, men var inte rädd för att experimentera. Här kan en erfaren golvläggare vara ett bra stöd och bollplank för idéer. Det finns även många mjukvaruverktyg att ladda ned gratis från nätet, där man kan testa olika golv i sin egen hemmiljö med hjälp av så kallad augmented reality, AR.

Kvalitetsgolv ska läggas av proffs

I ett nybyggt hus ska man inte ge sig på att lägga golven själv, framför allt inte massiva trägolv, om man inte råkar vara golvläggare förstås. Anlita en professionell golvläggare istället ås ger du ditt nybyggda hus den kvalitet och hantverksskicklighet det förtjänar. Det är skillnad på att lägga ett klickgolv i ett helt kvadratiskt rum och på att lägga ett flytande massivt trägolv över en stor yta som sträcker sig mellan flera rum. Det är en utmaning som kräver sin hantverksskicklighet och som absolut inte ska utföras av en amatör.

Andra typer av golvmaterial

Andra typer av kvalitativa golv är till exempel sten och marmor. Det ger en lyxig känsla och ger såklart samtidigt den rätta känslan av tyngd. I hall och kök passar marmor eller stenskivor mycket bra. I hall, badrum och till viss del kök är även klinker ett populärt material. Det är extremt hållbart, snyggt och behöver i princip aldrig bytas ut. Det finns ett stort urval av olika keramiska plattor och stenskivor och det är vanligtvis ganska lätt att hitta den typ av golv man känner kommer att passa i huset.

Vill man ändå ha någon typ av plastmatta, till exempel för våta utrymmen som tvättstugan eller badrummet finns det så klart bra alternativ även där. Vinylmatta är et material som har god motståndskraft mot väta och dessutom finns i olika kvaliteter och i en rad olika mönster och färger. Linoleum är en snygg och retro matta som passar bra även i moderna hus, men den tål inte fukt särskilt bra. Den kan dock fungera fint i exempelvis hallen eller köket, men är inte det bästa valet i badrummet eller tvättstugan.

 

29 Jun 2018

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!