Geotekniker – för markundersökning

Om du köpt en tomt och tänker bygga ett hus, ska du undersöka marken innan första spadtaget tas. En geotekniker kan avslöja vad som döljer sig under markytan.

Du som funnit en tomt i ett naturskönt område och i kanten av ett vattendrag, kan lätt drabbas av eufori. I tankarna finns huset redan på plats och är inflyttningsklart. Men sakta i backarna! Innan du drar igång byggprojektet bör du ta reda på hur tomtmarken ser ut under ytan. Det kan finnas lösa jordlager och då måste tomten stabiliseras, exempelvis med pålning.

Du har erbjudits en tomt vid kanten av en å. Tomten skulle passa för familjens hus som hand i handske. Din svärfar lägger sin panna i djupa veck när han hör talas om projektet. “Har du funderat över vilka jordlager som finns på tomten?", frågar han. “Du vet väl att några hus längs ån har underminerats så att grunden har behövt stabiliseras i efterhand”, fortsätter han.

Geotekniker – ger förslag till åtgärder

Du har aldrig tidigare byggt något hus och förstår självklart att du måste undersöka tomten efter den information du fått. Därför kontaktar du en konsultfirma som har geotekniker. De tar på sig uppdraget att undersöka tomten och komma med förslag till åtgärder. En geoteknisk undersökning innebär att sådant som rör jord-, berg- och grundvattenförhållanden ska kartläggas.

Tyvärr hade svärfar rätt information. Strandtomten vid ån har lösa jordlager. Det positiva i sammanhanget är dock att tomten och grunden kan stabiliseras. Det görs genom att pålar slås ner i marken till fasta jordlager eller till berg.

7 Jul 2023

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!