Fungerar det att renovera med begagnat material?

Går det att återanvända byggmaterial? Blir det snyggt? Och blir det mycket billigare då? Vi skulle vilja svara ja på alla frågorna. Ja, det går att använda återvunnet byggmaterial. Ja, det får att få det snyggt. Ja det blir mycket billigare om man återvinner byggmaterial. Mycket att det som rivs ut, är material som, om man är försiktig när man river ut det, går att återanvända.

Det svåra är bara att hitta ett material, som någon har rivit ut och som inte är helt förstört. Enligt sajten hemmet.se, går det mycket väl att använda sig av byggmaterial som en gång har rivits ut av den tidigare husägaren. Enligt en artikel på hemnet.se har Anders Krasse bestämt sig för att restaurera ett helt hus med enbart återvunnet byggmaterial. Han lyckats renovera det för endast 25.000 kronor genom att just använda sig av endast begagnat byggmaterial. Här kommer några tips från honom:

1. Det gäller att se på sakerna med ett öga för vad som är gångbart material. Man bör hålla koll på vad som sker i ens omgivning, var man renoverar och var det går att få tag i överblivet byggmaterial. Det gäller att hålla sig framme så att man faktiskt får tag i det material som man behöver. Det finns inte bara där. Mycket arbete kommer att ligga på att få tag i det begagnade materialet.

2. Många kan tycka att det är genant att be om överblivet byggmaterial, men det är inte så farligt, enligt Krasse. Folk blir ofta tacksamma över att någon ber att få komma och hämta det som de anser som skräp.

3. Håll kontakt med många människor via sociala medier. Om andra människor vet att du vill ha överblivet byggmaterial kan de hjälpa till att få tag i det material som du behöver.

Säg att du har fått material för en badrumsrenovering. Du har lyckats få tag i alla de inredningsdelar som du önskar och som någon annan har valt att göra sig av med. Däremot kanske du vill ha en splitterny toalett. Det är det enda som du vill ha. Resten är begagnat. Säg att en ny toalettstol går på 3.000 kronor. Det, inklusive arbetskostnaden på ett 15 kvadratmeter stor badrum, kommer då att gå på 33.000 kronor. Genom att välja begagnat, väljer du inte bara att spara på plånboken. Du väljer också att spara på energin som går åt till att tillverka nytt byggmaterial. Du väljer att återanvända något som redan finns och som sparar på jordens resurser.

27 Apr 2018

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!