Från mörker till ljus

Vad gör du när strömmen har gått och lamporna slutat lysa? Hur hanterar du situationen med en frys som inte längre har någon ström? Vet du vem du ringer när du behöver en duktig elektriker?

Plötsligt sitter du där i mörkret och kan inte se något. Strömmen har gått och du får sakta men säkert börja famla dig fram. Det kanske är då du börjar fundera på hur det hänger ihop med att du normalt sett bara kan slå på en strömbrytare så har du allt ljus du behöver. Ja hur går det till att få allt det ljus in i våra hem, ett ljus som vi alla tycker är självklart att det finns. Det hör snart till en historisk tid när vi satt runt elden och hade eldvakter. Både för värmens skull och för att kunna se. Men även för att hålla rovdjur borta. Idag har vi i industriländerna gott om el. Den är kopplad för att antingen lysa upp vår tillvaro eller för att värma våra hus och lägenheter.

Vem uppfann glödlampan?

Thomas Edison är mannen bakom denna strålande uppfinning. Han föddes, levde och dog i Amerika. Hans uppfinningar förändrade livet för ett stort antal människor. Han är mest känd för fonografen och glödlampan. Han var en pionjär på många sätt och hans ständiga frågor till lärarna slutade med att han fick hemundervisning av sin mor. Kemi och fysik var det som fångade honom mest. Redan som 12-åring började han arbeta för att hjälpa familjen med försörjning och samtidigt kunna spara ihop till sina första experiment. Det tog honom senare i livet 2000 försök innan han konstruerat en fullt fungerande glödlampa. Han drogs in i flera patentstrider och vissa hävdade att han stulit deras ideer. Faktum kvarstår att han patenterade över 1000 uppfinningar och anses vara en av de största uppfinnarna som någonsin funnits.

Vad gör en elektriker?

Om det bara gäller en glödlampa så kan du byta den för egen hand. Skulle du behöva ha hjälp med mer avancerade arbeten när det gäller ström, el och värme är det bäst att anlita en elektriker. De drar kablar och ledningar och utför service av elinstallationer. Andra arbetsuppgifter är att installera elektrisk utrustning, reparera det som blivit trasigt eller på annat sätt inte längre fungerar. Montering av belysning vid evenemang, i nya byggnader, utomhus, eller byta belysning i redan befintliga hus. För att kunna göra en elinstallering krävs det behörighet att arbeta med stark ström.

11 Jun 2020

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!