Ett smidigt och lättskött alternativ

Vem gillar att kratta grus, rensa ogräs eller att ha en smutsig och geggig uppfart hemma? Jag tror nog att de allra flesta skulle vilja ha en fin gård som inte kräver så mycket omvårdnad.

Många väljer att ha grus på sina uppfarter hemma vid huset eller kanske stenplattor. Men dessa tio kanske till och med hundratals plattor måste rensas på ogräs som växer upp emellan, säkert flera gånger per säsong. Och gruset är många noga med och känner att de vill kratta och göra fint i, samt att det även bland gruset växer upp ogräs då och då. Det kräver mycket jobb, tid och engagemang att hålla på med både grus och plattor. Tid som man kanske hellre skulle vilja lägga på annat. Det finns faktiskt alternativ. Många väljer idag att lägga asfalt på sin uppfart, hela vägen bara, för att kunna ha tid över till annat och för att slippa ligga där på knä och rensa ogräs i tid och otid. Asfalt är ett smidigt och väldigt lätthanterat alternativ.

Kräver litet underhåll

Självklart så måste även en asfalterad uppfart få sin omvårdnad och underhåll, om den ska hålla sig fin och fräsch i många år framöver. Men det krävs långt ifrån lika mycket tid och arbete som om man hade stenplattor eller grus på sin uppfart. Med en asfalterad uppfart så räcker det gott och väl om man spolar av den då och då, kanske drar några varv med sopborsten för att få undan skräp, pollen och eventuella oljerester eller liknande, från bilen. Det kräver alltså minsta möjliga underhåll att ha en asfalterad uppfart, det är verkligen en rekommendation.

Värt att tänka på

Någonting som är värt att tänka på när man väljer att asfaltera sin uppfart är att innan själva asfalten ska läggas, så måste underarbetet vara väl gjort. För att asfalten ska hålla i längden och i många många år framöver så behöver det läggas på en stabil grund. Själva asfalteringen måste ske ganska så snabbt på grund av att materialet härdar ganska så fort efter att det har kommit ut ur fordonet, asfalten kyls ner nästan direkt och på grund av detta så blir härdningsprocessen snabb. Man är ute efter ett jämnt och snyggt slutresultat vilket gör att man måste vara både snabb och väldigt noggrann när asfalten läggs. Inga skarvar eller hålor får finnas efter att jobbet är gjort.

27 Feb 2020

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!