Ett bra golv håller länge

Ett butiksgolv behöver tåla mycket slitage. Med många kunder slits golvet rejält om det är av dålig kvalité. Dessutom bör golvet vara lättstädat så att butiken alltid ser välkomnande ut.

Hur viktigt är ett golv i en affär egentligen? Ett golv som bara ligger där och blir trampat på. Bryr sig någon om det? Jo, det är faktiskt fler kunder som bryr sig än man tror, även om det kanske ligger mer i det perifera seendet. Ett rejält slitet golv funkar inte riktigt med en trendig klädaffär som riktar sig till medvetna kunder. Möjligtvis kan en antikaffär nyttja ett golv med viss patina som stämmer in i butiksmiljön.

Ett golv skall hålla för alla kunder som kommer in. Det kan vara blött ute eller grusat för halka, och sådant sliter väldigt mycket på golvets yta. Tänk en vinterdag när det kommer in flera hundra kunder med grusiga skor. Då är det lätt att golvet blir rejält slitet.

Vilken sorts golv skall man välja?

Det finns olika sorters golv att välja mellan. Ibland beror det lite på butikens inriktning - det är inte alltid så lämpligt med textila golv i en livsmedelsaffär. Däremot kan det fungera i en mindre boutique för en exklusivare känsla, och som en extra bonus är det lite mer ljuddämpande.

Trägolv är kanske det man tänker på först. Trägolv har ju även fördelen att de kan slipas om efter några år när de blivit slitna. Ytterligare en golvsort är vinylgolv, eller LVT-golv som det också kallas. Utvecklingen av vinylgolv har varit rejäl, och idag är det inte de plastiga mattorna man kanske kommer ihåg från förr. Faktum är vinylgolv kan se ut på många olika sätt, till exempel som trägolv. Precis som med riktigt trägolv kan byta ut enstaka vinylplankor om man skulle behöva. Då slipper man lägga ett helt nytt golv igen.

Andra saker att ta hänsyn till

Innan man lägger ett golv i en butik finns det flera faktorer att fundera över. Vill man kunna dämpa buller är det bra med textilgolv eller vinylgolv. En annan aspekt är att tänka på de som arbetar i butiken. När man går på ett hårt golv känns det i kroppen efter en hel arbetsdag. Ett golv som är skönt att gå på underlättar för den anställde. Sist men inte minst skall det vara lätt att städa, oavsett om man använder skurmaskin eller dammsuger och moppar själv.

2 Oct 2020

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!