En takmålning ger ditt tak längre livslängd

Att ett tak tar skada och tappar sin glans är inte så konstigt sett till vad taket i fråga tvingas utstå för typ av angrepp på en daglig basis. Taket utgör det primära skyddet mot regn, mot snö, mot blåst, mot solsken och mot exempelvis avgaser och annan smuts. Allt detta gör att taket i fråga solkas ner och att ett naturligt slitage uppstår. Inte så konstigt - men väldigt irriterande.

Äger man ett hus i Stockholm så vill man naturligtvis visa upp detta från sin bästa sida; man vill att gäster, grannar och förbipasserande ska få ett bra intryck av bostaden. Taket spelar en väldigt stor roll i detta. Ett slitet tak förfular intrycket och det kan dessutom innebära att det inte längre fyller sin huvudsakliga funktion: har det exempelvis börjat lossna färg och rosta på ett plåttak så kan detta leda till fukt-, vatten eller mögelskador - saker som kan komma att kosta mycket pengar att korrigera.

Överväg professionell hjälp i Stockholm

Dock: det går att åtgärda ett liknande problem och få både ett fungerande skydd och ett vackrare tak. Detta genom en takmålning. Ett bortglömt sätt att få ett finare och mer hållbart tak - som dessutom inte kostar så mycket pengar. Du kan genomföra en takmålning på egen hand, men vi skulle ändå rekommendera att du tar hjälp av en professionell aktör. Detta då det finns några starka argument som vi lutar oss mot och som ser ut som följer:

  • Taket är högt. Oavsett hur högt hus du äger så kommer ett fall att innebära en stor risk för skada. I många fall så är det rent livsfarligt. Till kostnaden - om du väljer att genomföra en takmålning på egen hand - så måste du alltså addera saker för att säkra dig själv. Exempelvis en ställning är nästan ett måste.
  • Det är krävande: Har du någonsin målat en vägg så vet du att det krävs ett omfattande grundarbete. Ser man till en takmålning så är det nästan tio gånger större noggrannhet som krävs. Tvätta - gärna med högtryckstvätt, slipa, putsa och grundmåla. Det tar tid och i kombination med den höga höjden och den försiktighet denna kräver så brukar det ta avsevärt mycket längre tid än vad man från början räknat med - och avsett för projektet. Något som gör att arbetet kan bli lidande och slarvigt utfört.

Det är billigt att anlita professionell hjälp. Ja, i sammanhanget så är det inte så dyrt att ta professionell hjälp med en takmålning i exempelvis Stockholm. Detta då man ställer kostnader för exempelvis hyra av ställning, vilken tid det tar samt hur det färdiga resultatet blir mot kostnaden för en takläggare (som ofta erbjuder takmålning som en del av sin verksamhet). Rot-avdraget går också att använda och där du kan dra av 30 % av den totala arbetskostnaden. Dessutom kan du använda dig av konkurrensen och ställa offerter mot varandra. Det blir definitivt billigare att göra jobbet på egen hand - men sett över tid (hållbarhet, resultat och så vidare) så skulle vi säga att du tjänar på den professionella hjälpen. Taket blir, helt enkelt, mer hållbart genom detta.

Läs mer om takmålning på denna sida.

28 Nov 2017

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!