En lastbil som skiftar lastyta

Lastbilar kommer i alla möjliga storlekar och utrustning men en del är lite mer flexibla än andra. En lastväxlare är en lastbil som kan förändra sin last-yta, men vilka olika flak finns det?

De flesta lastbilar kommer med ett flak eller ett kapell som är fastmonterat. Men så finns det också de lastbilar som man kan byta flak på beroende av vilken typ av last som man ska transportera. Fördelen är att man med endast en lastbil kan variera sig och därför slipper man lägga pengar på det som är dyrast, det vill säga själva lastbilen. Skillnaden mellan en lastväxlare och en trailer är att lastväxlaren har hela underredet intakt men endast byter ovandelen på flaket, medan en trailer endast består av en hytt som man fäster något typ av släp på. Fördelen med en lastväxlare är att den är mindre än trailern och även kan användas till att forsla massor på, vilket sällan är något man vill använda en trailer till på grund av dess storlek. För det ovana ögat kan det vara svårt att se om det är en lastbil eller en lastväxlare som det rör sig om, men för det tränade ögat så är det lätt att se skillnaderna som finns.

Olika typer av flak

Ett lastväxlarflak kommer i många olika varianter som exempelvis lättdumperkorg, dumperkorg, lastväxlardumper, lämflak, maskinflak, containerram och LVX-ram. På ett dumperflak brukar man forsla olika typer av massor eftersom det är ett flak som kan tippas så innehållet töms ut. Vilken av dessa typer man vill använda beror på vilken sorts arbete man ska utföra och vilka massor som ska fraktas. Ett maskinflak är skapat för att man ska kunna köra upp olika slags maskiner på det, som exempelvis grävmaskiner eller hjullastare. På containerramen kan man, som namnet avslöjar, frakta containers av olika slag.

Lastväxlaren i vardagen

Genom sin flexibilitet kan lastväxlaren byta skepnad under veckan och chauffören köra en mängd olika grejer och material. Däremot brukar inte lastväxlaren själv fylla sitt flak när det kommer till massor av olika slag. Det är istället någon typ av maskin som exempelvis en grävmaskin eller trakto som fyller flaket med det som ska fraktas. För att ha största möjliga nytta av lastväxlaren så kan man vid behov frakta bort massor som grävs ut och på återresan frakta tillbaka fyllnadsmassor som ska ersätta jord och lera som grävts ut. Som transportföretag brukar man ha flera lastväxlare som kan alternera frakt-sorterna.

Söker du en lastväxlarflak? Då tipsar vi dig att besöka denna sida: https://www.lastväxlarflak.nu

25 Aug 2020

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!