Dränering

Har du sett otrevliga fläckar i källaren? Eller luktar det ofräscht i huset du funderar på att köpa? Ta hjälp av någon som är proffs på dränering. Att hålla husgrunden torr är avgörande.

Har du funderingar på att köpa hus? Kanske har du ett eller två objekt som du verkligen är intresserad av. Då är tipset att be en duktig byggare att se över fastigheten. Tillsammans går ni igenom de svaga punkterna, inte minst för taket och grunden. En erfaren entreprenör vet var man ska leta och vad man kan göra åt det. Naturligtvis är det säljarens ansvar att informera om problem, men det är bra att du försäkrar dig om att själv ha läget under kontroll, innan det blir affär. Det finns en del generella risker som kan ge dig en fingervisning om huset är en pärla eller om det finns dolda fel.

Hitta varningssignalerna

Vissa typer av hus har visat sig få problem med fukt och mögel. De enplansvillor som byggdes på 1960-talet är en riskkategori. Orsaken är att man hade bråttom att få upp dem och nya oprövade material användes. I många fall fick de så kallad krypgrund och ofta lades reglar av trä direkt i cement eller betong. Definitivt en mindre bra lösning. Under den här tiden diskuterades inte energipriser och energikonsumtion särskilt mycket, men när oljekrisen slog till på 70-talet började många husägare att isolera. När de här husen tätades, blev ventilation och utvädring av fukt sämre. Vad blev resultatet? Fukt och mögel. Tyvärr är det inte ovanligt att det finns asbest och andra giftiga ämnen i sådana här byggen. Börja aldrig riva i detta själv. Anlita alltid en erfaren dränerare. Då går jobbet snabbare och är säkrare.

Dränering runt huset

För att lösa problemen med alltför välisolerade hus brukar man göra en utvändig dränering. Det innebär vanligtvis att det kommer en grävmaskin och frilägger grunden. Dels kan man se direkt var angreppen är, men man kan också bygga en lösning som skyddar för framtiden. Tanken är att huset ska kunna “andas” men samtidigt ha ett stopp mot fukt utifrån. De som utför den här typen av jobb brukar använda fiberduk och värmeisolerande skivor. På utsidan läggs ibland singel, ibland leds vatten och fukt till en så kallad stenkista. Ibland påverkar detta utseendet på trädgården, eftersom du närmast huset får en gång med stenar eller grus. Faktiskt något som kan vara både av nöden tvunget och riktigt snyggt. Vi tipsar om denna sida: https://www.dräneringgävleborg.se

11 Apr 2020

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!