De vanligaste misstagen du gör när du byter tak

Taket är husets mössa. Det är där vatten kan tränga ner i huset och även där som värme kan läcka ut. Att elda för kråkorna brukar man säga. Hur gör man för att inte lägga ett tak fel och få problem?

Både för en van eller ovan person är det hur lätt som helst att lägga ett tak om man är noggrann och följer instruktionerna för taket och takbeläggningen. Men om huset har tillbyggnaden, går i vinkel, har takfönster eller andra variationer som gör att takbeklädnaden inte bara kan läggas i ett rakt svep, så kan det bli utmanande även för en van takläggare. Detsamma gäller om taket är ett platt tak, där det finns utmaningar att få till fall och avrinning, eller om takbeklädnaden är av ett ovanligare slag som har mer detaljerade och svåra beskrivningar. Men när det gäller takläggning generellt så är några av de vanligaste misstagen följande:

1. Man slarvar med plåtar vid skarvar på taket.

2. Takpappen läggs inte med tillräcklig överlappning.

3. Spik slås in snett i takpappen vilket ger hål där fukt kan tränga in.

4. Tyngre takbeläggning än vad som fanns tidigare läggs utan att man kompenserat med korrekt förstärkningar under.

5. Man dröjer med hängrännor och stuprör, vilket gör att regnvatten rinner längs med fönster och ytterväggar och orsakar skador.

6. Fel eller inget fall på hängrännor som orsakar att fukt går upp under taket.

Våga fråga flera

Antingen man väljer att lägga tak själv eller anlita någon, så är det viktigt att man inte är rädd för att fråga om råd. Anlitar man någon så ta gärna referensobjekt och referenser, för att vara säker på att det är ett företag som vet vad de gör. Läs gärna på själv också för att kunna göra stickkontroller och se att det ser rätt ut. Och gå inte emot råd som gäller bärighet och fuktspärrar eller annat som kan bli kostsamt i längden.

Problem vid fel takläggning

Om ett tak läggs fel så kan takbeläggningen i värsta fall flyga iväg vid nästa storm eller rämna vid nästa snöfall. Men det vanligaste problemet som uppstår är det svåraste eftersom det tar tid innan det syns. Nämligen fuktskador. Fuktskador på innertak och bärande konstruktion kan ta år att upptäcka och vara av så betydande grad när de väl upptäcks, att reparationerna blir enorma och kostnaderna blir gigantiska. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.takläggaregöteborg.nu

4 Apr 2020

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!