Byt taket med hjälp av en takläggare

Taket fyller några extremt viktiga funktioner för ett hus. Det givna är skyddet det ger; ett tak står dagligen emot attacker från naturen dit vi kan räkna regn, snö, blåst och solsken. Taket är därför lite av husets egna paraply. Vidare kan vi säga att taket fyller en stor funktion i att isolera huset. Ett tak som inte är tätt låter kall luft komma in medan varm luft släpps ut - något som ger en sämre inomhusmiljö där sjukdomar och en högre energiräkning blir en del av konsekvenserna. 

Just det senare är viktigt: faktum är att taket –  tillsammans med fönstren – är det största anledningen till energiläckage inomhus; något som i sin tur leder till högre uppvärmningskostnader. Ser du en högre räkning än normalt så kan de alltså vara en god idé att se över vilket skick ditt tak är i. 

"Många glömmer att ett tak behöver regelbundet underhåll. Det har förvisso en lång livslängd; med för den sakens skull så måste man med jämna mellanrum tvätta, ta bort skräp och reparera eventuella skador"

Och, det är inte alls ovanligt att taket är i en sämre kvalitet än väntat. Dels så har det en begränsad livslängd och dels så brukar husägare ha en förmåga att glömma att taket i fråga behöver underhåll. Man måste någon gång per år ge sig upp på taket för att kontrollera skicket, laga eventuella skador, rengöra hängrännor och annat – då får man ett tak som håller längre. Men, i vissa fall krävs det ett byte av tak och av den enkla anledningen att det inte längre håller måttet. Vi tänkte titta lite på hur man ska agera då klockan för ett takbyte har börjat klämta. 

Det första vi ska säga är att du kommer att tjäna på att ta hjälp av en professionell takläggare. Rent initialt så kostar det kanske mer pengar – men på sikt så har du igen den summan med råge. 

Du tjänar på att anlita en takläggare

Det vi menar är att ett korrekt lagt tak kan hålla i närmare femtio år – lite beroende på material dock – och att det är den tiden man ska ha i åtanke då det kommer till varför man ska anlita en takläggare. Lägger du taket på egen hand så kanske det håller tjugo-trettio år och där har du således en skillnad på tjugo år. Det du sparar in genom att lägga taket utan en takläggare blir i själva verket en slags ekonomisk Pyrrhusseger. 

Dessutom så behöver det inte bli så extremt dyrt att anlita en takläggare heller. Dels så ingår tjänsten om takbyte i Rot-avdraget; något som innebär att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden - med ett årligt tak på 50.000 kronor. Det gör skillnad. 

"Genom att jämföra offerter mellan olika takläggare skaffar du dig ett bättre förhandlingsläge. Ta dig även tid att ringa tidigare kunder – det säkerställer kvalitet hos den takläggare du så småningom ska anlita"

Jämför offerter

Om du dessutom tar dig tid att undersöka prisbilden hos takläggare lite närmare så finns det ännu mer pengar att spara. Se till att ta in flera offerter och se till att jämföra dessa. Här ska du dock kanske även säkerställa kvalitet genom att se över vilka certifikat och utbildningar som finns och genom att ringa till tidigare kunder. Just referenser är viktigt för att säkerställa om huruvida en takläggare är skicklig eller ej. 

Materialet kommer förmodligen att stå för lejonparten av kostnaden. Idag har du större valfrihet än förut gällande detta - utan att få ett sämre tak på något sätt. Att välja ett tak av plåt kan spara många kronor och numera så finns dessutom plåt som imiterar exempelvis tegel - det estetiska behöver således inte sidsteppas heller. 

19 Jan 2018

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!