Bygg en altan och höj värdet på huset!

De flesta attraktiva hus och som snabbt går åt i en försäljning har några gemensamma saker. Här går vi igenom vad som gör ett hus attraktivt och som inte gör det. En av de viktigaste sakerna i ett hus och som avgör om det är attraktivt eller inte är om husägarna har löst en del problem på ett bra sätt eller inte. Några sådana viktiga lösningar är övergången mellan ute och inne. Hur köket är byggt, både vad gäller olika lösningar mellan spis, diskbänk och arbetsbänk och valet av byggmaterial. Gör valet av material och inredning köket mörkt och ogästvänligt, eller inbjudande och ljust? Samma ska gäller inredning och planering av badrum. Hur är utrymmen mellan dusch, toastol och handfat? Finns det badhanddukar nära duschen? Finns det belysning och spegel när handfatet? Gör valet av inredning badrummet till en inbjudande plats eller känns det ogästvänligt och mörkt och dystert?

Ett hus med bra ytor för umgänge utomhus blir attraktivt

Har man löst frågan om hur man kan umgås utomhus på ett bra sätt? Finns det ytor som man kan utnyttja och möblera med utomhusmöbler? Sådant gör ett hus mer eller mindre attraktivt. Ju fler sådana lösningar man har gjort i eller utanför huset, desto mer attraktivt är huset i andras ögon. Vi vill ju alltmer umgås med varandra utomhus. En altan utanför huset gör det mer attraktivt. Beroende på höjd bör man bygga ett staket runt altanen. Har man altanen på markhöjd behövs inget staket. Bygger man däremot altanen högre än 1,10 meter över markytan måste man ha ett plank runt altanen. Vill man även glasa in altanen och bygga ett tak över altanen, krävs det ett bygglov. Ett tak och en inglasning av altanen anses förändra husets utseende så pass mycket därför krävs ett bygglov innan man börjar bygga något av det.

Bygga själv eller anlita en hantverkare?

När man väl har bestämt sig för att bygga en altan, kommer frågan om hur bygget sak gå till. Ska du bygga själv eller ska du anlita en byggfirma som kommer och gör den åt dig? En självklar fördel med att anlita en byggfirma är den att det går snabbt. En altan kan de säkert bygga på några arbetsdagar, beroende på var och hur marken ser ut där altanen ska byggas. Ju mer komplicerad marken under är, där altanen ska byggas desto svårare blir det för dig som lekman att bygga den själv. Ligger den på markplanet, då är det inte så svårt bygga den på egen hand om man är lite händig.

20 Aug 2018

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!