Bygg ditt drömhus

Många drömmer om att bygga sitt alldeles egna hus, som ingen annan har. Det låter som en utopi för många, men det behöver det inte vara. Det är ett antal viktiga steg man behöver ta för att det ska bli ett bra resultat.

Det gäller bara att vara noggrann med förberedelserna, och sammanställa alla behov och önskemål man har i det framtida huset.

Planering av husbygget

Man måste bestämma hur stort huset ska vara och hur man vill planera rummen. Ta en tidig kontakt med en husbyggare med med totalentrepenad som hjälper dig genom alla nödvändiga steg. Det är A och O med en korrekt och utförlig ritning för att bygga ett hus från grunden.

Där ska det tydligt framgå vilka estetiska krav som man har på sitt framtida boende. Men lika viktigt är det självfallet med funktionalitet, hållbarhet och säkerhet. Det finns också ett antal riktilinjer och regler som måste följas. 

En erfaren och seriös byggfirma har alla certifikat som krävs, och så klart kunnandet att genomföra hela projektet från start till mål. När ritningar och detaljplanen är klar görs en ansökan om bygglov. 

Hustyper och material

Byggfirman hjälper dig att välja hustyp och kan förklara för- och nackdelar mellan dessa. Du kanske vill ha ett eller flera plan på villan, och kanske en källare eller vind. Fasaden kan vara till exempel trä, tegel, sten eller betong. Ett trähus är oftast det billigaste alternativet, medan betong, sten och tegel är mer hållbart och man slipper måla om. Taket är en annan historia att ta ställning till. Vill du ha takpannor eller plåttak? Det finns även andra varianter.

Du behöver också välja vilken sorts stomme huset ska ha, det vanligaste är sten, betong och trä. Ett tips är att lära dig mer om de olika materialen för att kunna ta rätt beslut. Vill man till exempel ha en kamin eller öppen spis måste det planeras tidigt i processen.

Invändigt

Det är såklart så att man mest ser sitt nya hus från insidan. Hur går tankarna när det gäller planlösningen? Öppen planlösning i kök och vardagsrum är numera mer regel än undantag. Beroende på antalet i hushållet behöver sovrummen placeras. Var ska toaletter och badrum vara placerade? Vatten och avlopp måste byggas på korrekt sätt för bästa funktionalitet. Vilket material ska det vara på golv och väggar? Kanske vill man ha ett vackert trägolv eller varför inte ett stengolv.

Sedan återstår en stort arbete med att dra all el. Du anar kanske omfattningen med tanke på all dagens teknik som finns i våra hem. 

9 Mar 2019

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!