Betong världens äldsta byggmaterial

När du behöver byggmaterial som håller för många år framöver bör du använda betong i grunden när du bygger. Egentligen kan du bygga vad som helst med hjälp av betong. Du kan konstruera stora höghus, broar och det mesta som behöver hålla för tunga saker. Mest är det hus som byggs med betong i stommen, men sedan blandas annat material in. Att bygga ett hus i enbart betong är inte särskilt estetiskt tilltalande. Därför använder man betongen som grundstomme och bygger sedan utsidan och insidan av till exemplet ett hus med ett annat material.

Betongen fungerar som bindemedel

Det som gör betongen särskilt bra att bygga med är att man kan reglera hur fast den ska vara, hur mycket den ska binda ihop. Betongens egenskap bestäms alltså av förhållandet mellan vatten och cement i betongen. Betong tillverkas i fabriker där man blandar cement; sand, grus och vatten och tillsätter kemikalier som ger betongen dess egenskaper. När man bygger hus, brukar man lägga järnstänger och häller betongen i konstruktionen med järnstängerna. På det sättet får man en stadig grund för huset, höghuset, vägen eller bron som man bygger. Man brukar ha betong i tunnelväggar.

Brand kan få betong att krackelera

Skulle det börja brinna inuti en tunnel, skulle betongen mycket väl kunna krackelera och rasa ihop, men för att undvika det tillsätter man plast i betongen. Skulle det då börja brinna inuti tunneln, smälter plasten och gör små sprickor i betongen utan att den krackelerar. Genom sprickorna kan värmen förångas och värmen avlägsnas i stället på det sättet. Dock är det mycket viktigt att den som arbetar med betongen förstår och har kunskap om hur betong fungerar när man ska hantera den.

Alla har inte kunskap om betong

Det är heller inte alla byggjobbare som har den specifika kunskaper om betong. De som arbetar med betong har ofta stor erfarenhet av hur betongen fungerar. Hur man härdar den, hur man kan bygga med den när den är elastisk och vad som händer när den fylls med vatten. Så när du bygger, anlita ett företag som arbetar med betong. De kan ge förslag på hur du kan skapa stadig grund och bra fästen med betong. De kan också säkerheten kring betonghantering och gjutning. Ibland behöver man vibrera den för att betongen ska lägga sig jämnt i en gjutform. Om, nman inte av olika skäl kan vibrera den, finns det även betong som inte behöver det. Numera finns det modern betong som ändå fyller ut sig självt i betongformen.

Varför inte anlita ett företag med specialkunskap?

När du behöver gjuta betong är det bäst att anlita ett företag som har erfarenhet och kunskap om hur betongen fungerar och de möjligheter du som byggare har när det kommer till betongbygge. Här kan du läsa mer om ett företag som arbetar med betong.

1 Mar 2018

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!