Att tänka på när du bygger nedgrävd pool

En nedgrävd pool (markpool) har flera fördelar mot en pool som står ovanpå marken. Inte minst kommer poolen i samma nivå som resterande del av tomten. Den smälter därmed in tydligt i trädgården. Ska du bygga en markpool bör du verkligen planera var den ska vara och hur den ska se ut. Att flytta denna pool i ett senare skede är inget alternativ.

Vill du ha klinkers eller liner?

Det kan vara mycket snyggt med en pool med kakel och klinkers. Det skapar en känsla av exklusivitet. Men priset följer därefter. De flesta väljer istället att bygga poolen med hjälp av ett kar som har en liner som ”ytskikt”. Det kan alltså liknas med ett extremt stort badkar i formgjuten plast som sätts ner i marken. Därefter läggs en duk (liner) på väggarna. Det är denna liner som får samma funktion som klinkers. Oavsett val bör man välja material som är extra tåligt. På grund av de kalla vintrarna i Sverige kan pooler av sämre kvalité få skador när de utsätts för hårdare klimat.

Vilken form vill du ha?

Det går i princip att bygga pool i vilken form som helst. Detta inte minst om man väljer att gjuta väggarna och sedan använda klinkers. De som istället bygger med gjuten plastform kan välja mellan de modeller som finns på marknaden. Utbudet är oavsett mycket stort och man kan välja mellan allt från rektangulära klassiska varianter till de med mjukare och rundare kanter.

Det är lättast att gräva för, och montera, en rektangulär pool. Men samtidigt upplevs de med rundade kanter mer välkomnande och snyggare. Vilken modell som ska väljas beror till stor del på vem som ska använda poolen.

Tillbehör – Ett måste

Det finns en mängd tillbehör som kan köpas när poolen är färdigbyggd. En del av tillbehören kan ses som obligatoriska. Ett exempel är ett överdrag. Eftersom det är en markpool finns alltid risken att barn eller djur ramlar ner i den. Då krävs det ett överdrag för att förhindra detta. Samtidigt fyller överdraget funktionen att hålla borta löv, kvistar m.m.

Ett annat tillbehör som bör läggas med i budgeten är pooldammsugaren. Dessa kostar mellan 5000 kr och 15 000 kr beroende på funktion och kapacitet.

Att ha en trappa ner i poolen, alternativt en stege, är också ett självklart tillval. Andra saker man bör fundera på är belysning och värmesystem. När du gör en budget för att bygga pool handlar det alltså inte enbart om poolens kostnader utan även om de tillbehör som krävs för en skön poolvistelse.

21 Jul 2017

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!