Är ditt golv slitet?

Golvet är den yta i bostaden som slits allra mest. Vi går på det dagligen, det står tunga möbler på det, vi tappar saker på golvet och våra barn leker på det. Därtill så samlas damm, smuts och annat på golvet och allt detta gör att ett naturligt slitage sker – ett omfattande sådant som ingen annan yta i huset drabbas av. Trots detta så är det inte ovanligt att se att golvet blir ignorerat då man ser till renoveringar. Man målar om väggarna, man byter ut slitna köksluckor, man ersätter trasiga och utsuttna möbler – men det slitna golvet får vara i samma skick.

Varför? Jo, för att man inte tänker på sitt golv och för att man – i vissa fall – tänker att det skulle kosta väldigt mycket pengar att byta ut det. Ja, sant är att ett byta av golv medför en kostnad – men sant är också att ett sådant omfattande ingrepp sällan behövs för att få golvet vackert igen. Nej, det som krävs i de flesta fall är istället en uppfräschning av det befintliga golvet och detta genom en golvslipning. Vi kan säga att du har en bostad i Stockholm och att du funderar på att genomföra en golvslipning; de här frågorna kommer att dyka upp i ditt huvud innan- inför och efter projektet:

Några tankar om golvslipning

  • Gör jag min golvslipning på egen hand? Det är möjligt att slipa golven på egen hand – mn det krävs en del uppoffringar. Du måset ta undan möbler, du måste täcka allting och du får vara beredd på att det tar lite tid innan du får kläm på det. Dessutom så måste du hyra maskiner. I många fall så är det lite enklare att anlita en golvläggare för din golvslipning. I Stockholm är det dessutom ganska billigt att göra så med tanke på konkurrensen. Rot-avdraget går också att använda för en golvslipning – detta naturligtvis oavsett om du bor i Stockholm eller i någon annan svensk stad.
  • Hur lång tid tar en golvslipning? Naturligtvis så beror tiden på hur stort du bor. Räkna med att en bostad på 30 kvm tar ungefär en dag att slipa golven i – inklusive lackning.
  • Kommer mina möbler att ta skada? Nej, inte om du täcker dem på ett korrekt sätt. Tänk även på att hyra en speciell typ av dammsugare om du ska slipa dina golv på egen hand – din vanliga räcke inte till och riskerar dessutom att ta skada av dammet.
  • Blir det snyggt? Ja, har du ett trägolv så kommer det att se som nytt ut igen. I de flesta fall så är ett äldre trägolv avsevärt mycket vackrare än ett nytt golv – i synnerhet om det handlar om ett billigare sådant. Kvalitet syns och genom en golvslipning så tar du fram träets unika egenskaper och får ett golv som verkligen har patina: det kommer att höja intrycket av hela din bostad i Stockholm.
21 Nov 2017

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!