Dags för ett fönsterbyte i er BRF?

Få saker påverkar kostnaden för uppvärmning så mycket som otäta fönster. För en vanlig villa så blir kostnaden hög – för en hel bostadsrättsförening kan den bli gigantisk och det är någots om man måste planera kring. Det vill säga; fönster i en fastighet nöts ut och därför så tjänar man på att dels ha regelbundna kontroller och dels också sköta underhållet som krävs. Det senare kan göras genom en fönsterrenovering och en sådan är i många fall att föredra framför ett fönsterbyte. Inte minst då en fönsterrenovering är betydligt billigare.

Men, i många fall så måste man ta tjuren vid hornen, inse att fönstren är bortom räddning och att det kommer att krävas ett fönsterbyte. Vid ett sådant så finns det några detaljer som man som bostadsrättsförening bör titta upp innan man bestämmer sig. Vi tänkte gå igenom dessa här nedan, i punkter, för att ge en bättre överblick om vad vi menar.

Tänk på detta vid ett fönsterbyte

  • Finansiering? Hur ska ni bekosta ert fönsterbyte? Kommer det att krävas nya lån, kan ni lösa det genoma tt höja avgiften för varje medlem eller finns det medel i er bostadsrättsförening som täcker kostnaden av ett fönsterbyte? Viktigt är att ni hela tiden informerar medlemmarna och är transparenta.
  • Vilket företag? Först och främst så måste ni ta in flera offerter. Dels för att få en bild av vad ett fönsterbyte kommer att kosta och dels också för att medlemmarna ska se att ni ansträngt er (som styrelse). Att enbart kontakta ett företag kan skapa misstankar om jäv och det är både slarvigt och onödigt. Kvaliteten är viktigast och det innebär att ni även ska ringa runt för att skapa er en bättre bild av vilket eller vilka företag ni har att göra med. Har en annan bostadsrättsförening genomfört ett fönsterbyte och anlitat samma företag som ni – kolla upp hur de upplevt jobbet.
  • Vilka fönster? Det kan finnas en möjlighet att byta ut träfönster mot exempelvis PVC-fönster och komma betydligt billigare undan. Dessa plastfönster har många fördelar. De kan efterlikna trä – idag kan man knappt se någon skillnad på håll – och de är, framförallt, underhållsfria. Men, om ni exempelvis har K-märkta fastigheter så kan det bli problem med bygglov och annat – kolla upp det innan. Och, om ni skulle ha fastigheter med självdrag så kanske plastfönster kan påverka ventilationen negativt och där kan ytterligare en kostnad tillkomma i form av nya ventilationssystem. Det här kan ni undersöka tillsammans med företaget ni anlitar vid ert fönsterbyte.
12 Feb 2018

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!