Alla naturens material

I utemiljöer brukar man vilja ha naturens alla material som vatten, växter och stenar. Stensättning används ofta som gångar men även som murar och avgränsare mot rabatter eller dammar.

En trädgård eller annan utemiljö är en plats där man kan styra över växter och funktionella platser som uppfarter, gångar och uteplatser. Och även fast det finns en mängd olika material som är tillverkade kemiskt, som exempelvis plast, så är det oftast naturens egna material som man helst använder sig av. Stensättningarnas hårda material i dovare färger och ofta hårdare former gör att de färgglada och mjuka växterna får mer uppmärksamhet. Kombinationen ger helt enkelt en extra fin kontrast åt de båda materialen. Detsamma gäller ifall man omger det blåa mjuka vattnet med någon typ av stensättning som får vattnet att se extra lockande ut. Stenen får växter och vatten att ramas in och ger en kontrast och ordning på de andra materialens ofta lite ostyriga och okontrollerade former. Vissa filosofier inom trädgårdsdesign säger att en trädgård ska innehålla alla element som jord, vatten, luft och eld. Då menar man ibland att jorden består av jord eller sten och att luften består av luft och växtlighet som rör sig med vinden.

En väldoftande uteplats

Sten är ett tacksamt material som är hårt och hållbart men som också går att hugga i den form man vill och som finns i en mängd olika färger. Det är många som använder sig av trä för att bygga uteplatser, men väljer man istället någon slags sten så får uteplatsen genast ett mer rustikt utseende. Man kan även välja att lägga stenen med lite mellanrum och plantera någon tålig växt som backtimjan i mellanrummen. På det sättet kommer man snart att ha en uteplats som är både stark och på sommaren har mörkrosa skarvar som doftar underbart.

Bygga med sten

När man gör gångar av sten kan man välja att leka med färg och form genom att blanda olika formade stenplattor med sjösten eller grus. Men det kan även vara vackert ifall man använder sig av endast en slags stenplatta och istället lägger dem i lite olika mönster. Om man gör ett bra underarbete och lägger en markduk som skydd under stengången så man inte behöver arbeta så mycket med ogräsrensning. En stenkant runt rabatterna ger en känsla av ordning och accentuerar blommorna. Men det stoppar även gräsmattans utbredning och håller den på sin plats. Vi tipsar att läsa mer om stensättning på denna hemsida: https://www.stensättninggöteborg.se

6 Aug 2020

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!