Egen bastu på tomten – en dröm för många husägare

Många är de som drömmer om att en gång ha möjlighet att skaffa en egen bastu på tomten eller i källaren. Anledningen till att det stannar vid att vara endast en dröm är vanligtvis att man tror att det är alldeles för komplicerat att bygga en egen bastu. Detta är dock en myt och idag är det inte särskilt komplicerat alls att bygga eller installera en egen bastu. Det finns en rad olika varianter att välja mellan och färdigproducerade genvägar som gör att själva byggarbetet inte tar allt för lång tid.

Planering är a och o.

Inled byggprocessen med att ta en ordentlig funderare kring vad du vill ha för en typ av bastu. Ska den ligga i huset eller vara en fristående del på tomten? Ska det vara en klassiskt vedeldad bastu eller räcker det med en kamin för dina behov? Vad behöver du för faciliteter i närheten av bastun? Ska det finnas en närliggande dusch eller lounge? Ju tydligare du är i din planering och i formulerandet av dina behov, desto lättare blir det för dig att få den drömbastu du vill ha.

Friliggande bastu ger oanande möjligheter

Genom att bygga en friliggande bastu på tomten har du möjlighet att konstruera bastun precis som du vill ha den. Samt att du även kan placera den så att du får bästa möjliga utsikt från bastulaven. Tänk dig att sitta i bastun på kvällen och se ut över en vik eller en äng samtidigt som vinden viner utanför fönstret.

Du behöver inte bygga själv

Idag finns det en rad olika praktiska, snygga och välkonstruerade Attefallshus på marknaden som möjliggör ett betydligt enklare bastubyggande. Här kan du välja modell som matchar bostadshuset och som passar väl in i omgivningarna. På grund av Attefallshusens storlek krävs inget bygglov och själva konstruktionen går väldigt snabbt att sätta ihop. Sök på Attefallshus på nätet och hitta en modell som passar just dig och dina behov.

Ta hjälp med delar av installationen

När det kommer att installera själva bastun finns det mycket som du kan göra själv – sätta upp trä på väggarna, bygga lavar, dörrar, fönster osv. Dock finns det vissa delar som du bör anlita professionell hjälp till. Alla elinstallationer, all ventilation samt eventuell dragning av vatten kräver ett professionellt handlag och det är noga att du får det arbetet utfört på bästa sätt så att bastun blir helt säker att använda.

Njut av höst- och vintermörkret i din nya bastu

När du väl fått bastun på plats är det bara att njuta av din nya fristad. Låt aggregatet värma upp kalla novemberkvällar eller förgylla ljusa januarimorgnar.

20 Sep 2016

Välkommen

Här kommer du att kunna läsa intressanta artiklar om allt från takläggning till badrumsrenovering.

Skribenterna i bloggen har alla lång erfarenhet av byggbranschen och brinner för att förklara hur man kan genomföra till synes komplicerade arbeten på bästa vis.

Vår föhoppning är att du kommer spara både tid och pengar genom att läsa vår blogg. Mycket nöje (och nytta)!